Heb ik een visum nodig?

Door middel van een visum, kan een land goed controleren en in de gaten houden wie er en wanneer iemand een land binnen komt. Een visum is een soort toestemming van het land waar je heengaat, om het land binnen te mogen reizen. Een visum wordt niet afgegeven door het thuisland van de reiziger, maar door het land waar je heen reist. Er bestaan verschillende soorten visums. Dit heeft veelal met geldigheidsduur te maken. Niet in alle gevallen is een visum even lang geldig, informeer hiernaar bij de desbetreffende ambassade. Indien je bijvoorbeeld voor zaken of relaties meerdere keren in een bepaalde periode in een land moet zijn, kun je een multiple-entry visum aanvragen. Ga je alleen maar op doorreis door een visumplichtig land, dan is er bij sommige landen de mogelijkheid voor een transitvisa, deze zijn meestal maar 3 dagen geldig. Verschillende landen betekent wel verschillende regels. Laat je altijd op de betreffende ambassade goed voorlichten over het visum en de duur ervan (zoals voor Slowakije of Hongarije).

Hoe regel ik een (online) visum?

Er zijn in principe 3 mogelijkheden om een visum te regelen:

  1. Bij de reis organisatie waar je de reis boekt. Let op eventuele extra kosten en de tijd die ervoor nodig is.
  2. Een visum aanvragen bij de ambassade van het land waar je heen gaat. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, kun je de adressen en gegevens van ambassades en consulaten vinden. Zorg dat je vooraf goed weet welke voorwaarden er zijn en welke papieren en bescheiden je mee moet nemen.
  3. Het visum via een visumdienst laten regelen. Zo’n visumdienst heeft de juiste ervaring en kennis om een visumaanvraag, soepel en snel te laten verlopen.

Bekende visumdiensten zijn: het Visumbureau, de Visumwinkel en de Visumdienst. Op de websites van deze diensten, zijn de formulieren die ingevuld moeten worden, te downloaden.

Hoe weet ik of ik een visum nodig heb?

Boek je een vakantie bij een reisorganisatie, dan wordt bij de boeking meestal aangegeven of er een visum nodig is. Een goed reisbureau is namelijk altijd op de hoogte van landen met een visumplicht. Op het internet naar de website van visum.nl gaan, is tevens een mogelijkheid om erachter te komen of je een visum nodig hebt en welk visum je nodig hebt. Je kunt ook voor informatie bellen naar de ambassade van het land waar je heen reist (zeker handig als je een rondreis maakt). Houdt hier echter wel rekening met lange wachttijden en eventuele taal barrières.

Wat moet ik aanleveren om een visum aan te vragen?

Om een visum aan te vragen, is het belangrijk dat je de juiste bescheiden bij je hebt:

  • Het ingevulde formulier met de aanvraag(meestal in tweevoud) en pasfoto’s (meestal 2)
  • Zorg dat je een geldig paspoort bij je hebt. Meestal eisen de ambassades een paspoort dat op de dag van de aanvraag nog zeker 3 tot 6 maanden geldig is..
  • Soms wordt er naar de uitnodiging van het betreffende land gevraagd, bijvoorbeeld bij zakenreizen.
  • De boekingsbevestiging en een geldig retourticket.

Het voordeel van een schengenvisum

Het begrip schengenvisum bestaat al sinds 1995 en is geldig voor 25 Europese landen, die behoren tot het zogenaamde schengengebied. Deze landen hebben afgesproken dat er geen controle meer plaats vindt bij het reizen tussen deze landen. Dit houdt dus in, dat indien er voor een van deze landen een visum is afgegeven, dit visum voor 25 landen in Europa geldig is. Kijk op het internet onder schengengebied, welke landen hieronder vallen.

Plaats een reactie