Last minute hotelovernachting

Er zijn veel hotels die hun klanten last minutes aanbieden. Last minute betekent letterlijk ‘laatste minuut’ en er wordt mee bedoeld dat alles op het laatste moment geregeld wordt. Dit aanbod in een hotel is dus een kamer die op het laatste moment wordt geboekt (soms dezelfde dag of een week voor vertrek). Bij de meeste hotels geldt dat een last minute minder dan zes weken voor de overnachting moet worden geboekt.

Waarom biedt een hotel een last minute aan?

Een hotel betaalt geld voor het gebouw en alles wat daarbij hoort. Daarnaast wordt ook het personeel betaald. Als er minder klanten komen, zullen deze kosten toch hetzelfde blijven. Het enige probleem is dan dat er minder geld binnenkomt. Dat is de reden voor deze specifieke korte termijn aanbiedingen. Hotels bieden last minutes aan om op het laatste moment toch nog wat klanten te krijgen, zodat er geen kamers leeg komen te staan. Ze kunnen extra geld verdienen omdat gasten wel geld uitgeven aan bijvoorbeeld ontbijt, lunch, diner en andere services.

  • Voordelen van laat boeken: Natuurlijk is het grootste voordeel van een last minute dat het zo goedkoop is. Sommige mensen vinden het avontuurlijk om van te voren niet te weten waar naartoe ze op vakantie gaan. Op het laatste moment moeten ze een beslissing maken en ze kunnen alleen kiezen uit de vakanties die zijn overgebleven. Een ander voordeel is dat de kans kleiner is dat er iets tussen komt, aangezien u niet ruim van tevoren heeft geboekt. U hoeft niet een hele tijd van tevoren al een aanbetaling te doen, maar dit doet u pas vlak voordat u op vakantie gaat.
  • Nadelen van laat reserveren: Er zijn mensen die graag zekerheid hebben en zij vinden het dan ook niet leuk om niet ver van tevoren al te weten waar ze heen gaan. En als u een online last minute wil boeken, loopt u het risico dat de leukste kamers al volgeboekt zijn.

Alternatief: vroegboekkorting of last minute voordeel

De meeste hotels bieden hun klanten ook vroegboekkorting aan. Als u in een bepaalde periode uw hotelkamer boekt, kunt u profiteren van een korting. Dit is eigenlijk een soort beloning, omdat u zo vroeg heeft geboekt. Met vroegboekkorting kunt u profiteren van leuke aanbiedingen. Hotels bieden kamers met vroegboekkorting aan, zodat ze meer zekerheid hebben. Ze hebben ruim van tevoren al een lijst met gasten die een kamer hebben geboekt. Het geld kunnen ze al investeren of voor lange tijd op de bank zetten en hier rente over krijgen. Het is dus eigenlijk het tegenovergesteld van laat boeken met een last minute overnachting.

  • Voordelen van vroeg boeken: Als u een kamer boekt met vroegboekkorting, bent u een stuk voordeliger uit.  Daarnaast is er nog volop keuze als u vroeg een kamer boekt. U weet al heel vroeg waar u heen gaat, waardoor u zekerheid heeft. Zo kunt u uw overnachting(en) al ver van tevoren voorbereiden. Eventueel kunt u zelfs al kijken welke uitstapjes u wilt gaan maken. Tevens zal het u niet gebeuren dat de kamer die u graag wilde bezet is op het moment dat u van plan bent die kamer te gaan boeken. Dit kan wel het geval zijn bij een last-minute deal.
  • Nadelen van vroeg reserveren: Vroegboekkorting heeft ook enkele nadelen. Het zou zomaar kunnen dat er iets tussen komt en dat u niet in het hotel kunt overnachten. Aangezien u de kamer zo vroeg boekt, zou er nog van alles tussen kunnen komen. Daarom is het wel verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan is het ook nog zo dat u ver van tevoren al een bestemming moet bepalen. Misschien heeft u vlak voordat u weggaat helemaal geen zin meer om daarheen te gaan of is het weer in dat gebied heel slecht. Een ander nadeel is dat u op het moment van boeken vaak al een aanbetaling moet doen. Niet iedereen heeft er op dat moment al geld voor. Dit probleem wordt opgelost met een last minute hotelovernachting.