Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Aken?

In vroegere tijden werden de bekende bezienswaardigheden in Aken omsloten door een stadsmuur. De muur is slechts ten dele bewaard gebleven en bijna alle middeleeuwse gebouwen zijn het slachtoffer geworden van de stadsbrand van 1656. Toch is er veel te zien, niet in de laatste plaats de Paltskapel van Karel de Grote en andere bezienswaardigheden uit recentere tijden.

Paltskapel / Kathedraal

Meer dan 30 koningen uit Duitsland werden hier gekroond, de 31 meter hoge koepel werd beschouwd als de grootste in zijn soort ten noorden van de Alpen in de Middeleeuwen, en de glas-in-loodramen op de gotische koorzolder waren de grootste gotische ramen in hun soort ten tijde van hun voltooiing. In 1978 werd de kathedraal als eerste Duitse gebouw ooit uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De Dom van Aken is een bezienswaardigheid van formaat en van centraal belang voor de Duitse en Europese geschiedenis. De bouw van de Palatijnenkapel begon in 783. Karel de Grote, koning van het Frankische Rijk sinds 768, verbleef vaak in Aken en maakte de stad tot de centrale plaats van zijn rijk. Daartoe liet hij een ruim paleis bouwen met een achthoekige paleiskapel naar Byzantijns model. Het paleis zelf werd enkele decennia later tijdens een Normandische inval verwoest, maar de paltskapel vormt tegenwoordig het centrum van de kathedraal. Het werd ingewijd in 805. Karel de Grote stierf in 814 en werd in de kapel begraven.

Stadhuis

Op de plaats van het stadhuis werd vanaf Otto I in 936 de kroning van koningen gevierd in de Karolingische Koningszaal. Toen de stad Aken in de 14e eeuw steeds welvarender werd, besloten de burgers een nieuw gotisch stadhuis te bouwen op de muren van de Koningszaal. De feestzaal werd een verdieping verhoogd, maar de afmetingen en vorm bleven hetzelfde. De gotische voorgevel werd later opnieuw ontworpen in barokstijl en tenslotte in 1902 herbouwd in gotische stijl, onder andere met de figuren van 50 Duitse heersers. Twee torens begrenzen het stadhuis links en rechts. De vierkante toren links, de Granustoren, is het oudste gebouw van Aken en dateert uit 788. Als onderdeel van het keizerlijk paleis diende het toen waarschijnlijk als woontoren; er zijn drie kamers boven elkaar bewaard gebleven. De ronde toren rechts, de Marienturm, heeft 49 klokken en is een van de grootste carillons ter wereld. Het stadhuis kan worden bezocht. In de Kroningszaal op de bovenverdieping zijn replica’s van de keizerlijke regalia van de Heilige Roomse Keizers te zien: de keizerskroon, de keizerlijke bol, het keizerlijke kruis, het ceremoniële zwaard en andere insignes.

Markt

De markt is het gezellige middelpunt van de stad waar mensen elkaar ontmoeten in de vele cafés of op terrasjes. En dat alles onder de ogen van keizer Karel. Het bronzen beeld op de fontein toont de vorst met een snor, lang haar en de insignes van kroon en scepter. Zag hij er echt zo uit? Waarschijnlijk niet. Het oorspronkelijke beeld staat in de Kroningszaal en dateert uit 1620. Het huis Löwenstein, het oudste stadhuis van de stad werd gebouwd in de 14e eeuw en is een van de mooiste stadshuizen uit de middeleeuwen. De wapenschilden staan voor de gemeenten die in de loop der tijd werden ingelijfd.

Elisenbrunnen

Zelfs de Romeinen genoten van de warmwaterbronnen in Aken, evenals Karel de Grote. Maar Aken wordt ook gewaardeerd om zijn geneeskrachtige wateren. Sinds 1827 stroomt er water uit deze vrij toegankelijke bron, de Kaiserquelle. De fontein wordt omlijst door een 120 meter lang gebouw met een rotunda in het midden. Achter de Elisenbrunnen ligt de Elisengarten, een park uit de 19e eeuw. De archeologische vitrine toont onder andere historische bouwresten en geeft informatie over de ontwikkeling van de stad.

St. Foillan

Rond 1180 bouwden de burgers van Aken hun eigen kerk in de buurt van de kathedraal. De kerk werd genoemd naar de relikwieën van St. Foillan die hier bewaard worden. Sint Foillan, een Ierse monnik en missionaris, werd in 656 aangevallen en gedood door rovers. De oorspronkelijke Romaanse kerk werd later vervangen door een grotere gotische, die op zijn beurt tijdens een brand zwaar werd beschadigd en een groot deel ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Zo ontstond bij de verbouwing in de jaren vijftig een interessante mengeling van oude en nieuwe elementen. Het eerste stadhuis van Aken werd gebouwd in 1267. Het woongebouw, waarvan vooral de gevel bewaard is gebleven, diende tussendoor als gevangenis in de late middeleeuwen en veel later als stadsarchief tot 2012. Inmiddels is het een Europese stopplaats geworden op de Route Charlemagne en geeft het informatie over Europa als een museum. De figuren op de gevel stellen de zeven kiezers voor. Als je wilt, kun je een tocht langs de bezienswaardigheden in Aken verlengen en door het Pontviertel naar de Ponttor wandelen.

Ponttor

Van de vroegere stadsmuur, die overeenkomt met de huidige laanring, zijn alleen de Marspoort en de Pontpoort bewaard gebleven. De stadspoort met voorburcht en hoofdburcht werd gebouwd in 1257 en 1350.

Couvenmuseum

In 1662, na de grote brand, werd hier het stadshuis met apotheek gebouwd. Toen Andreas Monheim het huis in 1783 kocht, gaf hij de zoon van de beroemde barokarchitect Johann Joseph Couven, Jacob Couven, opdracht het huis opnieuw te ontwerpen. Tegenwoordig geeft het Couvenmuseum informatie over het leven van de hogere middenklasse in de 18e en 19e eeuw. Er is ook een volledig ingerichte apotheek te zien.

Plaats een reactie