Reisgids Malta: de 10 mooiste bezienswaardigheden

Ga jij binnenkort op vakantie maar Malta? Dan moet je zeker deze vakantiegids van Malta goed doorlezen. Sla hem op je telefoon op en je kunt tijdens de reis direct de informatie terugzoeken. Boek je hotel en plan je reis inclusief excursies. Wacht niet langer en lees nu direct onze top 10 tips voor bezienswaardigheden in Malta!

Grand Master’s Palace, Valletta

Dit prachtige paleis is gebouwd tussen 1573 en 1578 door de beroemde Maltese architect Gerolamo Cassar (1520-1586). Vandaag de dag is het paleis het huis van de Voorzitter van het Parlement en de zetel van het Parlement van Malta, maar meer dan 200 jaar was het de woonplaats van de Grand Masters (opperste hoofd van de Orde van de Ridders van St John). Hier werden belangrijke gasten begroet, en het paleis is nog steeds vol met herinneringen aan fabelachtige rijkdom en invloed van de Orde. Voor het paleis bevindt zich ook de Neptune’s Courtyard, genoemd naar een standbeeld van een naakte man die wordt toegeschreven aan de Vlaams geboren beeldhouwer Giambologna. Zodra u het paleis betreedt, zal uw aandacht worden onderschept door de wapenkamer van het paleis, die een spectaculaire reeks wapens en wapenuitrustingen heeft van meer dan 2 eeuwen. Meer van deze wapenkamers zijn te vinden in de voormalige stallen, die meer dan 5000 stuks aan militaire wapens herbergen zoals; grote kanonnen, geweren en volledige wanden bekleedt met kwaad uitziende apparaten voor het speren en molesteren van tegenstanders. Maar toch is het hoogtepunt van deze collectie nog altijd het van Grand Master Martino Garzes (1595-1661), waarop een ingewikkeld patroon is geëtst. Op de eerste verdieping vinden we de Corridors van de Ridders, bekleedt met portretten van de verschillende grote meesters, hun wapenschilden en de kleuren van het pantser. Op deze verdieping vinden we ook de Hal van de Hoge Raad, de eetkamer en de Ambassadeurs Kamer. Drie erg mooi en elegant ingerichte kamers.

St John’s Co-Cathedral, Valletta

Deze kathedraal, ook ontworpen door Gerolamo Cassar, is in Valletta een van de uniekste gebouwen. Zodra u de hoofdingang ( bewaakt door twee 17de en 18de-eeuwse kanonnen) betreedt, wordt uw aandacht getrokken door een interieur van oogverblindende schoonheid. De gehele vloer van de kerk is bedekt met veelkleurig marmer, waar 400 ridders onder liggen begraven. Op elke muur zijn bloemen en guirlanders geëtst en het plafond is prachtig beschilderd met fresco’s door Mattia Preti. Vroeger kreeg elk van de Langues (nationale onderhoofden van de Orde van St John) zijn eigen kapel en aan elke kant van het gangpad vindt u dus de kapellen van de Langues. Vier aan de linkerzijde en drie aan de rechterzijde, elk op hun eigen unieke manier versierd. Aan het eind van het gangpad vind u een Hoog Altaar. Dit is een 17de eeuws altaar gemaakt van goud, zilver en brons, versierd met kostbare sieraden in vele tinten. Aan uw rechterhand vindt u een retorica met Caravaggio’s meesterwerk en Malta’s meest beroemde kunstwerk: De Onthoofding van Johannes de Babtist(1608). De kerk heeft ook een museum waarin de kathedraal de belangrijkste schilderijen, rijkelijk geborduurde gewaden, zilveren platen en een fraaie verzameling 17de eeuwse wandtapijten tentoonstelt.

Hagar Qim en Mnajdra tempels

Deze oude tempels van roomwit kalksteen, gebouwd in de Gantja en Tarxien tijdperken, zijn gevestigd op een bergtop van een van de mooiste en meest ongerepte gebieden van Malta. Het mooiste voorwerp gevonden in Hagar Qim is de “Venus van Malta”, een standbeeld van een godin. Aan de rechterkant van de hoofdingang is de grootste steen op het complex. Het is 21 vierkante meters groot, weegt 20 ton en is een van de grootste stenen ooit gevonden in een Maltese tempel. Als u van Hagar Qim naar Mnajdra loopt, passeert u de Misqa Tanks. Dit is een klein, rotsachtig plateau met belvormige watertorens die waarschijnlijk de omliggende tempels van water voorzag. Als u Mnajdra hebt bereikt ziet u drie tempels naast elkaar, die elk hun eigen unieke ontwerp en verhaal hebben. De eerste is de kleine tempel, met puntig gevormde stenen. Daarna volgt de Zuid tempel, waarvan de patrijspoort een van de mooiste poorten is van originele stenen. Het unieke van deze tempel is de Steen kalender. een prachtig patroon gecreëerd door de zon op slechts 4 dagen van het jaar (21 maart, 21 juni, 23 september & 22 december). Daarna volgt de Centrale Tempel, dit is de meest recente van de drie en is gebouwd tussen de 2 bestaande tempels. Een van haar enorme, unieke muren toont een gebeeldhouwde voorstelling van een tempel, wat waarschijnlijk een oud architectonisch plan is geweest.

Mdina en Rabat

Mdina, Malta’s mooiste stad, en de omliggende Rabat waren ooit eens onderdeel van dezelfde stad, totdat de Arabieren Malta een muur om Malta bouwden en het tot een alleenstaande stad maakten. Nog steeds gevangen tussen de muren is het door de eeuwen heen nauwelijks veranderd, maar Rabat die zich buiten de muren bevindt, is ontwikkeld tot een alledaagse stad.

  • Mdina: De St Paul’s Kathedraal in Mdina is een zeer oude maar mooie kathedraal ontworpen door Lorenzo Gafa en heeft een prachtige vloer die bedekt is met marmeren grafstenen. Deze kathedraal heeft ook een museum met een charmant, grappig en ouderwets interieur. Langs de hoofdweg van Mdina komen de oudste en mooiste gebouwen voor, waarvan velen van hen nog steeds worden bewoond door adellijke families. Het mooiste gebouw is het Palazzo Falzon (Norman Huis), deels uit de 13e eeuw en is nu een prachtig museum. Aan de rand van Rabat, in de buurt van Mdina’s Greek Poort, vinden we een klein museum en de ruïnes van een weelderig Romeinse stadhuis. Dit museum bevat een aantal prachtige mozaïeken en beeldhouwwerken.
  • Rabat: In Rabat vinden we de St Paul’s kerk en een grot, waarvan wordt gezegd dat St Paul in deze grot leefde tijdens zijn verblijf in Malta. De kerk, die de grot beschermd, is somber en saai, maar het bevat een standbeeld van Madonna waarvan wordt gezegd dat het wonderbaarlijke krachten heeft. Vervolgens vinden we de catacomben van St Agatha waarvan wordt gezegd dat St Agatha hier heeft gebeden. De belangrijkste kapel is prachtig gedecoreerd met middeleeuwse fresco’s en half verloren in de catacomben is een andere prachtig beschilderde kapel daterend uit de 4e eeuw.

Palazzo Parisio, Naxxar

Het Palazzo parisio, oorspronkelijk gebouwd in 1722 voor de Portugese Grand Master Manoel de Vilhena, werd in 1898 gekocht door Giuseppe Scicluna die er een mooie residentie van maakte. Bij het betreden van het gebouw zal uw aandacht worden getrokken door de flamboyante inkomhal die is ingericht in een Pompeii stijl met klassieke beelden en een opmerkelijk plafond. Een glanzend witte marmeren trap leidt naar een prachtig ingerichte eetzaal die ook in de Pompeii stijl is ingericht met een speciale Royal Doulton eettafel van porselein en schitterend kristal. De residentie bestaat ook uit een elegant grote slaapkamer, een studiekamer, een bibliotheek, een danszaal en een biljartkamer allemaal gedecoreerd met een gouden tintje. Maar de mooiste ruimte is nog steeds de muziek kamer, met zijde wanden en een prachtig plafond. Elk meubelstuk heeft de vorm van verschillende muziekinstrumenten en het Maltese kruis is verwerkt in het ontwerp van de vloer.

Marsaxlokk

Marsaxlokk is een betoverend vissersdorp gelegen langs een azuurblauwe baai. De haven wordt opgevrolijkt door traditionele boten geschilderd in felle kleuren en is een trekpleister voor veel toeristen. Deze boten zijn een traditie in Marsaxlokk en danken hun vorm aan de allereerste Feniciers die in Malta aankwamen rond 800 voor Christus. De dagelijkse markt is ook een zeer grote attractie voor toeristen en de lokale gemeenschap. Hier worden verschillende soorten kledingstukken, zonnebrillen en souvenirs verkocht en op de zondag wordt er vis verkocht op de vismarkt die een lokale legende is. Niet ver van de haven ligt een mooi kerkje genaamd de Church or Our Lady of Pompeii. Het unieke aan deze kerk is dat het over 2 klokken beschikt, waarvan een klok enkele ogenblikken voor middernacht is ingesteld om (zoals men gelooft) boze geesten af te weren. Langs de weg, langs de kust van Marsaxlokk ligt een monument genaamd de “ Seasick Summit” en staat daar ter herinnering aan de ontmoeting tussen Mikihail Gorbatsjov en George Bush Senior aan boord van een cruiser in Marsaxlokk Bay, alwaar zij het begin van het eind van de Koude Oorlog tekenden.

Hal-Saflieni Hypogeum, Paola

Dit ondergrondse necropolis is één van de meest buitengewone archeologische vindplaatsen ter wereld. Hier werden ongeveer 7000 skeletten van mensen gevonden, die hoogstwaarschijnlijk meer dan 1000 jaar oud zijn. Dit betekent wellicht dat alleen bepaalde leden van de samenleving hier werden begraven. De bovenste verdieping is het oudste gedeelte van de Hypogeum en het merendeel van de constructies op deze verdieping zijn rond 1900 verwoest door bouwers, maar de deuropening is wel intact gebleven. Op de 2e verdieping zijn de belangrijkste kamers (en de meest volbrachte voorbeelden van steen- en snijwerk decoratie) te vinden. De derde verdieping wordt bereikt via een reeks van trappen en werd waarschijnlijk gebruikt voor de opslag van spullen, aangezien er hier geen beenderen zijn gevonden. Daarna komt het Heiligen der Heiligen. Dit is de meest indrukwekkende kamer van alle kamers in het Hypogeum en wordt betreden via een prachtige monumentale gevel met een gebeeldhouwde deuropening.

Verder vindt u er de Main Chamber, waarvan de functie nog onduidelijk is. Misschien werd het gebruikt om hier de beelden te plaatsen, of misschien werden de lijken hier geplaatst alvorens ergens anders begraven te worden. Net buiten deze zaal is er een kleine grot die bekend staat als de “Snake pit’ of “Votive Pit”. Er wordt gezegd dat deze is gebruikt voor het houden van dieren die later gebruikt werden voor het offer. Hier werd ook het beroemde standbeeld van The Sleeping Lady gevonden, de mooiste van alle beelden gevonden in een van Malta’s oude tempels. Dit beeld is van een vrouw die zoetjes ligt te dromen en waarschijnlijk de dood symboliseert of een priesteres in trance. Er zijn nog een heleboel andere voorwerpen gevonden zoals amuletten, beeldjes en vazen, maar het meest merkwaardige is een standbeeld gevonden met 2 hoofden van kalksteen.

De Citadel, Rabat/Victoria

De hoofdstad van Gozo genaamd Victoria (of Rabat voor de locale bevolking), wordt bekroond door de ommuurde Citadel, waarvan het silhouet zichtbaar is vanuit vrijwel overal op het eiland. De stevige muren hebben hun uiterlijk te danken aan de wachters, die ze opzetten omdat zij wraak vreesden van de Turken na hun overwinning in 1565. De stad heeft een centrale poort, die in 1950 in de muur werd geslagen om het standbeeld van Santa Marija van de kathedraal langs te laten, maar de originele stadspoort ligt slechts enkele stappen van de centrale poort verwijderd. De kathedraal, ontworpen door Lorenzo Gafa, is zeer populair bij de toeristen omdat het bekend staat als de laatste plaats waar er nog erediensten worden gehouden. Het heeft ook een museum met enkele excentrieke objecten zoals de koets van de El Salvadoreaanse Achbischop Oscar Romero, die in 1980 vermoord werd tijdens het bidden. De Citadel heeft ook een museum voor de archeologie en een museum in de natuurwetenschappen, die vrijwel saaie exposities hebben over geografie, geologie en het leven van wilde dieren. Maar nog steeds uniek in Citadel is de oude gevangenis die is gebruikt vanaf het midden van de 16e eeuw tot de 20e eeuw. De cellen en gangen zijn nog geëtst met schilderingen van de gevangenen. Ook Grand Master de la Vallette werd hier gevangen gezet na een vechtpartij.

Dwejra, Gozo

Het westelijk uiteinde van Gozo is een spectaculaire rotsformatie. Dit deel van de kust, bekend als Dwejra, is gezegend met natuurlijke oriëntatiepunten zoals de Fungus Rock en de verbluffende Azure Window (misschien wel de meest gefotografeerde zichten in Gozo). In de zomer is de zee kalm en perfect blauw, maar in de winter slaan de enorme golven dramatisch tegen de rotsen aan. Op het meest westelijk punt van Gozo’s kust ligt het Dwejra Point. Het ligt in de buurt van de Azure Window en is een enorme boor van steen van bijna 100 m hoog en misschien wel het meest spectaculaire verschijnsel in de Maltese eilanden. Ook worden er korte trips gemaakt naar het Azure raam, vanwaar het Dwejra Punt te bezichtigen is. Verder vinden wij een vreemde rots in de Dwejra baaj genaamd de Fungus Rots. Deze rots heeft haar naam te danken aan de schimmelgroeiplantjes (fungus) die aanwezig is op de rots. De rots was voor de wachters zeer belangrijk, omdat zij geloofden dat de Fungus plantjes die erop groeide een geneeskrachtige werking had die hielp tegen dysenterie en infecties. Omdat deze “Fungus” zo belangrijk was voor de Knights, werd de rots onder constante observatie gehouden en een ieder die betrapt werd op het stelen van de Fungus plantjes werd veroordeeld tot 3 jaar straf. Uit moderne testen bleek deze plant echter helemaal geen geneeskrachtige waarde te hebben. Rondom de Fungus rock ligt de Dwejra Baai, wat de beste plek is om te zwemmen, omdat de ondiepe rotsen een perfecte toegang bieden tot het water. Ondanks de illegale jacht en vangst, zijn de kliffen van Dwejra een heel belangrijke broed- en nestplaats voor de vogels en de Fungus Rock staat ook nog bekend als een van de herkomst gebieden van de zeldzame Maltese muurhagedis.

Comino

Comino is een klein maar paradijselijk eiland. Het duurt slechts een paar uur om een wandeling te maken over het heel eiland, waarbij de mooie kliffen en de rotsachtige inhammen in rekening zijn genomen. Comino’s meest schitterende natuurlijke attractie is de Blue Lagoon, die Comino scheidt van het nog kleinere eilandje van Cominotto en is één van de beste plekken om te duiken in dit gebied. De lagune heeft echter geen strandzand, maar de gladde platte steentjes zijn zeer uitnodigend. Net buiten de Blue Lagoon ligt ook de Crystal Lagoon, die alleen met de boot kan worden bereikt en vanwege het heldere water een populaire snorkel-plaats is. Comino heeft slechts 2 zandstranden. Een van hen is de St Nicklaw Beach en is een klein en rustig strandje. Zij die geen gasten zijn van het Comino Hotel moeten betalen om gebruik te mogen maken van het St Nicklaw strand. Het tweede zandstrand is de Santa Marija baai. Deze wordt bewaakt en is ideaal om te zwemmen en te snorkelen.

Plaats een reactie