Hotel boeken in Hongarije

Hongarije heeft veel gebieden met een schitterende natuur. De westkant van Hongarije is het meest aantrekkelijk voor vakantiegangers omdat dit relatief dicht bij Oostenrijk en Slowakije ligt met de beste reisafstand vanuit Nederland. Ga je met de auto naar het het oosten van Hongarije op vakantie? Houd dan rekening met een halve tot een hele dag extra reistijd vanuit Nederland. Uiteraard kan je ook vliegen op Boedapest. 

LandHongarije
HoofdstadBoedapest
Gemiddelde prijs hotelovernachting€76,8
TaalHongaars
ValutaHongaarse forint (HUF)
Beste reistijdmei, september en oktober
Aantal inwoners10 miljoen
TijdzoneUTC+02 (tijdsverschil: geen)
Telefooncode+ 36
Gemiddelde zomertemperatuur27,5 graden

Zoek beste hotels Hongarije december 2023

Booking.com

Populaire regio’s voor een hotelovernachting in Hongarije

Hongarije kent verschillende populaire vakantieregio’s. Hieronder kan je doorklikken naar een van de beschikbare regio’s. Daar vind je aanvullende informatie, boekingstips en hoteldeals die je meteen online kunt boeken. Bekijk ook hotels in IJsland en accommodaties in Italië.

Populaire plekken in deze regio:

De mooiste plekjes in Hongarije

Hongarije kan grofweg in 4 regio’s worden ingedeeld: Transdanubië en het Balatonmeer (west), Boedapest en omgeving (midden), de Poeszta en het Tizameer (zuid-oost) en Noord-Hongarije. In totaal zijn er 10 nationale parken verspreid over Hongarije waar de prachtige natuur nog ongerept is. Kies hieronder een van de regio’s voor meer informatie. 

Transdanubië
Transdanubië is een zeer aantrekkelijk gebied om te wonen. In het gebied liggen o.a. de Transdanubische heuvels, het Transdanubisch gebergte en het Noordelijk gebergte. In het gebied zijn veel kastelen, kerken en kloosters te vinden waar het hele jaar diverse festivals gehouden worden. In het gebied liggen de nationale parken Fertõ-Hanság, Boven-Balaton, Donau-Ipoly en Õrseg. Door Transdanubië lopen 3 grote autosnelwegen die naar Boedapest leiden. Daarmee is dit gebied één van de best ontsloten gebieden van Hongarije, in tegenstelling tot het zuiden, noorden en oosten van het land, waar in totaal maar 2 grote autosnelwegen lopen. Momenteel worden door het hele land in hoog tempo nieuwe snelwegen aangelegd waardoor ook het noorden, zuiden en oosten van Hongarije beter bereikbaar worden.

Balatonmeer
Het Balatonmeer is met een oppervlakte van 592 km² het grootste meer van Hongarije. Het klimaat rondom het meer is zeer mild en het meer zelf biedt mogelijkheden tot zeilen, vissen, zwemmen en talloze andere activiteiten. Het gebied is toeristisch en er zijn veel vakantiehuizen en campings te vinden met bijbehorende voorzieningen. Bovendien zijn de omliggende steden Siófok, Tihany en Balatonfüred een bezoek meer dan waard.

Aggteleki National Park
In het noordoosten van Hongarije ligt het 20.000 hectare tellende werelderfgoed Aggteleki National Park . Het park maakt deel uit van de regio Gömör-Torna Karst en bevat de unieke ondergrondse grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst. Dit bijzondere park trekt jaarlijks duizenden bezoekers die het unieke landschap komen bekijken. Verspreid over de regio liggen diverse charmante dorpjes waar diverse folkloristische festivals gehouden worden.

Hortobágyi National Park
Op ongeveer 200 km ten oosten van Hongarije ligt midden in het Hongaarse steppenlandschap (de Puszta) het Hortobágyi National Park. De steppen bestaan uit grasland wat halfdroog is en er huizen meer dan 300 vogelsoorten in dit 82.000 hectaren tellende park. Bijzonder zijn de rondtrekkende csikós, de herders van de Puszta die rondtrekken met kuddes paarden en schapen.

Informatie over openbaar vervoer in Hongarije

Hongarije heeft een uitstekend openbaar vervoer. De nationale spoorwegmaatschappij is De Magyar Államvasutak (MÁV). Tickets en tijden vind je op www.mavcsoport.hu. Populaire treinstations zijn Boedapest Keleti, Nyugati, Deli. Wil je liever vliegen? Bekende luchthavens zijn Boedapest (BUD), Debrecen (DEB) en Héviz Balaton (SOB). Vliegen kan met o.a. Wizz Air (www.wizzair.com). Voor meer info zie www.parlament.hu. Het adres van de ambassade is: Kapás u. 6-12, Víziváros Office Center, H-1027, Boedapest

Achtergrondinformatie over Hongarije

Hongarije ligt midden in Centraal Europa en grenst aan Oostenrijk, Oekraïne, Slowakije, Servië, Kroatië, Slovenië en Roemenië. De geschiedenis van Hongarije gaat ver terug. De eerste bewoners waren nomaden (de Magyaren) die uit de Oeral kwamen. Onder leiding van prins Árpád trokken zij aan het eind van de 9e eeuw over het Karpatengebergte om zich in het enorme Karpatenbekken te vestigen. Dit was het begin van het latere land Hongarije. In de eeuwen die volgden gebeurde er veel in Hongarije. Er kwamen diverse koningen en veldheren aan de macht en Hongarije werd door de eeuwen heen bezet door Mongolen, Turken, Habsburgers, Duitsers en Russen. De oppervlakte van het Hongaarse grondgebied wijzigde hierdoor diverse malen en er waren veel opstanden, oorlogen en veldslagen.

In 1989 verlieten de Russen Hongarije en het land werd een democratische republiek waar in 1990 de eerste vrije verkiezingen werden gehouden. Momenteel regeert de christendemocratisch-conservatieve Fidesz-KDNP coalitie onder leiding van president Pál Schmitt en premier Viktor Orbán.

Feiten en cijfers
Met een oppervlakte van ruim 93.000 km2 is Hongarije één van de middelgrote landen in Centraal Europa. Het aantal inwoners is ongeveer 9,9 miljoen waardoor het land een relatief lage bevolkingsdichtheid heeft. De Hongaarse bevolking leeft verspreid over de steden (65%) en het platteland (25%). In de hoofdstad Boedapest wonen bijna 2 miljoen Hongaren (20%) en daarmee is het de grootste stad van Hongarije. De provincies Pest, Komárom, Borsod-Abauj-Zemplén en Csongrád rondom Boedapest zijn het dichtst bevolkt. De provincies Somogy en Bács-Kiskun zijn het dunst bevolkt. Somogy ligt ten zuiden van het Balatonmeer en Bács-Kiskun ligt in het zuiden van Hongarije aan de grens met Servië.

Ruim 60% van de Hongaarse bevolking is Rooms Katholiek en 25% van de bevolking is protestants. Naast Hongaren leven er ook andere bevolkingsgroepen in Hongarije: Slowaken, Wenden, Serviërs, Kroaten, Roemenen en zigeuners. De officiële taal is Hongaars, wat door meer dan 90% van de bevolking wordt gesproken.

Leven in Hongarije
Hongarije heeft lange tijd een traditionele cultuur gekend. Tot ver in de 20e eeuw werd traditionele boerenkleding gedragen en waren volksdansen en volksliederen vaste rituelen bij bruiloften en de viering van Pasen en Kerst. In de 2e helft van de 20e eeuw moderniseerde het platteland in een hoog tempo waarbij de traditionele gebruiken dreigden te verdwijnen. Ze zijn vandaag de dag bewaard gebleven als toeristische attracties en als volkskunst.

Vandaag de dag kleedt een Hongaar zich ook in een spijkerbroek en is de traditionele muziek vervangen door pop- en rockmuziek. In Boedapest is een kosmopolitisch stadsleven ontstaan met daarin plaats voor de traditionele koffiehuis cultuur, een overblijfsel van de Turkse overheersing. Het land verandert langzaam maar zeker van een communistisch land in een kapitalistisch land. Dat dit niet altijd even makkelijk gaat is hier te zien.