Top 10 bezienswaardigheden Valencia

Valencia is een fantastische stad als stedentrip. Waarom? De stad heeft een mix van alles. Een historisch centrum, mooie bezienswaardigheden, veel musea, leuke winkels en ook aan goede restaurants ontbreekt het niet. En het mooiste? De Middellandse Zee ligt om de hoek! Daarnaast telt de stad gemiddeld 300 dagen zon per jaar en daalt de temperatuur overdag niet snel onder de 15 graden. Perfecter kan dus bijna niet. Benieuwd wat je zeker niet mag missen als je Valencia bezoekt? Ik vertel je graag mijn tien leukste must do’s.

1 – BEKLIM DE KLOKKENTOREN EL MIGUELETE

Een stad heb je niet gezien als je deze ook van bovenaf hebt gespot, toch? Een bezoek aan Valencia is daarom niet compleet zonder een klim naar de top van de klokkentoren El Miguelete. Na 207 treden bereik je het uitkijkplatform van de 51 meter hoge toren en is het uitzicht werkelijk waar waanzinnig. Beneden ligt een doolhof aan smalle straten en een stuk verderop spot je het Turia park, Ciudad de las Artes y las Ciencias, de haven en natuurlijk de Middellandse Zee. In het binnenland doemen de bergen op en ten zuiden van Valencia spot je de kustlijn van de Costa Blanca. Bij helder weer is ook het natuurgebied Albufera goed zichtbaar!

2 – KOOP LEKKERE PRODUCTEN IN DE MERCADO CENTRAL

Een markt bezoeken in een andere stad is altijd een ware belevenis. Valencia mag zich gelukkig prijzen met meerdere markten, maar een markt die absoluut niet mag ontbreken tijdens je verblijf is de Mercado Central. De Mercado Central is de grootste overdekte markt van Valencia (en één van de grootste van Europa!) en is voor de Valencianen de plek waar ze hun meest verse levensmiddelen kunnen kopen. Loop dus zeker even naar binnen en kijk je ogen uit naar al het lekkers dat hier prachtig uitgestald ligt. Tip? Koop wat fruit en geniet hier vervolgens van aan de rand van de fontein op het mooie Plaza de la Virgen.

3 – HUUR EEN FIETS EN VERKEN HET TURIA PARK

Het Turia park is het grootste en bekendste park van Valencia en is erg geliefd onder de inwoners. Zijn ze niet aan het picknicken of wandelen, dan zijn ze hier wel aan het sporten. Het leukste is om het Turia park al fietsend te verkennen. Fiets door het negen kilometer lange park en passeer mooie plantsoenen, oude bruggen en prachtige fonteinen. Halverwege spot je ook het concertgebouw van Valencia. Wist je trouwens dat hier vroeger de Turia stroomde? Na een hevige overstroming in 1957 werd besloten om de rivier via de zuidkant van de stad te laten leiden. Op de drooggelegde rivierbedding is vervolgens dit park aangelegd. Bijzonder!

4 – RELAX AAN HET STRAND

Het grootste gedeelte van het jaar is het goed toeven aan het strand van Valencia. Ook als de temperaturen minder zomers zijn, is het heerlijk om hier een strandwandeling te maken. Valencia kent twee stadstranden, Playa Las Arenas en Playa La Malvarrosa, maar zelf vind ik Playa Patacona leuker. Dit strand hoort officieel bij Alboraya, een dorp pal naast Valencia. Waarom ik Playa Patacona zo leuk vindt? Hier lig je midden tussen de locals (het strand is niet heel erg bekend onder toeristen) en daarnaast vind je hier La Más Bonita, de hipste en leukste hotspot aan het strand.

5 – BEZOEK CIUDAD DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS

Met de komst van Ciudad de las Artes y las Ciencias stond Valencia in één klap, zowel internationaal als toeristisch, op de kaart. Het is dan ook niet raar dat Ciudad de las Artes y las Ciencias, in het Nederlands ‘de stad van de kunst en wetenschap’ genoemd, vandaag de dag dé grote highlight van de stad is. Het enorme gebouwen- en recreatiecomplex ligt aan het eind van het Turia park en is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Het complex telt meerdere futuristische gebouwen. Allemaal zeer indrukwekkend!

6 – WANDEL DOOR HET PRACHTIGE CENTRUM

De klokkentoren El Miguelete, de Mercado Central en Ciudad de las Artes y las Ciencias zijn niet de enige bezienswaardigheden van Valencia. De stad heeft nog veel meer moois te bieden! Maak daarom een wandeling door het historische centrum en bezoek bijvoorbeeld de kathedraal, de vroegere zijdebeurs, het treinstation en de Mercado Colón. Ook de prachtige pleinen Plaza del Ayuntamiento, Plaza de la Reina en Plaza de la Virgen zijn absoluut een bezoek waard. Wil je niks missen in het centrum? Dan is de wandelroute Valencia iets voor jou!

7 – ONTDEK DE HIPPE WIJK RUZAFA

Ruzafa is by far de hipste wijk van Valencia en het is dan ook niet raar dat je hier de ene na de andere trendy hotspot vindt. Het is dus zeker de moeite waard om ’s avonds een keer in deze wijk te gaan eten! Ook overdag is het leuk om Ruzafa te ontdekken. Spot mooie panden, bezoek de overdekte markt en pak wat zon mee op één van de terrasjes die je op elke hoek van de straat vindt. Naast hippe hotspots vind je in Ruzafa ook te gekke winkels, bars en clubs.

8 – PROEF DE ALLERLEKKERSTE PAELLA

Dat de paella afkomstig is uit de Spaanse keuken, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat dit heerlijke gerecht uit Valencia komt? Een goede paella mag daarom niet ontbreken als je in Valencia bent. Voor de allerlekkerste paella moet je in het authentieke dorp El Palmar zijn. Waarom? Naar verluidt komt hier de paella oorspronkelijk vandaan. Het dorp ligt in het natuurgebied Albufera (niet te verwarren met Albufeira in Portugal), dat ongeveer tien kilometer ten zuiden van Valencia ligt. In het natuurgebied vind je het grootste zoetwatermeer van het land, ongerepte stranden en talloze rijstvelden. Tip? Paella wordt officieel als lunch gegeten dus de restaurants in El Palmar zijn enkel ’s middags geopend.

9 – SLENTER DOOR DE OUDE WIJK EL CARMEN

El Carmen is de oudste wijk van Valencia en is alleen daarom al een bezoek waard. Voor een goede indruk raad ik aan om de wijk zowel overdag als ’s avonds te ontdekken. Slenter overdag door de smalle straten en laat je verrassen door alles wat je tegenkomt. Spot mooie pleinen, statige huizen en beklim één van de twee stadspoorten voor een mooi uitzicht over de oude wijk. ’s Avonds openen alle restaurants hun deuren en eet je hier lekkere tapas. Ook voor leuke bars en clubs moet je in El Carmen zijn, want de wijk behoort tot dé uitgangswijk van Valencia. De place to be dus voor een gezellige avond!

10 – GENIET VAN DE RELAXTE LEVENSSTIJL

Valencianen zijn echte levensgenieters en eten bijvoorbeeld graag, lang en uitgebreid. Eten is hier een sociale gelegenheid en wordt vaak buitenshuis gedaan. Doe dus zoals de locals en lunch bijvoorbeeld uitgebreid. De lunch is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Goed om te weten is dat veel restaurants op doordeweekse dagen een goedkoop lunchmenu aanbieden. Voor drie gangen, inclusief een drankje en een kop koffie of thee, betaal je gemiddeld € 10,00. Maak hier dus fijn gebruik van! Niet alleen de eetgewoonten, maar ook de tijden waarop Valencianen eten zijn anders dan wij Nederlanders gewend zijn. In Valencia lunch je namelijk tussen 14:00 – 16:00 uur en dineer je tussen 21:00 – 23:30 uur. Wil je meer gemak? Kies dan voor een all-inclusive hotel waarbij het eten is inbegrepen.

Plaats een reactie