Hotel boeken in Spanje
Wil jij een mooie vakantie in Spanje beleven? Dat is niet zo ingewikkeld. Dit land heeft heel veel te bieden. Mooie stranden, prachtige natuur en heerlijke steden met oude gebouwen en cultuur. Ook kun je lekker eten en ontspannen in dit land. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over hotels in Spanje. Je kunt eventueel ook direct een hotelkamer boeken bij een van onze partners.
Land | Spanje |
Hoofdstad | Madrid |
Gemiddelde prijs hotelovernachting | €108,4 |
Taal | Spaans |
Valuta | Euro (EUR) |
Beste reistijd | mei, juni en september |
Aantal inwoners | 43 miljoen |
Tijdzone | UTC+02 (tijdsverschil: geen) |
Telefooncode | + 34 |
Gemiddelde zomertemperatuur | 31,2 graden |
Zoek beste hotels Spanje oktober 2024
Wil jij vandaag al je hotelaccommodatie boeken? Zoek dan hieronder direct een geschikte plek om te overnachten. Ga je voor een goedkope kamer of een luxe suite? Je kunt na je zoekopdracht eenvoudig filteren op allerlei variabelen zoals ligging, verzorgingstype, aantal sterren etc. Vul de gewenste vertrekdatum in en klik op zoeken.
Booking.comPopulaire regio’s voor een hotelovernachting in Spanje
Een goedkope hotelkamer boeken in Spanje? Kies hieronder een van de beschikbare regio’s voor tips en actueel aanbod! Ontdek ook hotelaccommodaties in Tsjechië en huisjes in Zweden.
Populaire plekken in deze regio:Informatie over openbaar vervoer in Spanje
Spanje heeft een uitstekend openbaar vervoer. De nationale spoorwegmaatschappij is Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles(RENFE). Tickets en tijden vind je op www.renfe.com. Populaire treinstations zijn Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Alicante, Zaragoza. Wil je liever vliegen? Bekende luchthavens zijn Arrecife (ACE), Barcelona (BCN), Malaga (AGP). Vliegen kan met o.a. Iberia (www.iberia.com). Voor meer info zie www.lamoncloa.gob.es. Het adres van de ambassade is: Torre Espacio, P.º de la Castellana, 259-D, 28046 Madrid
Hotelaccommodatie in Spanje reserveren
Op zoek naar een hotel in Spanje? Op deze pagina vind je een compleet overzicht met alle populaire regio’s in Spanje. Per regio lees je uitgebreide informatie over natuur, landschap, bezienswaardigheden en welke steden geschikt zijn voor een mooie stedentrip!
Andalusië
Vakantie, wie kijkt er niet naar uit. Wat dacht je van een vakantie in Andalusië? In het zuiden van Spanje vind je deze deelstaat, een van de 17 autonome regio’s van Spanje. Kijkend naar het aantal inwoners is dit de grootste regio, met een inwonertal van zo’n 8 miljoen. Zuidelijk van Andalusië vind je de Middellandse Zee met daaronder het eiland Gibraltar. De regio zelf is verdeeld in 8 provincies, met als hoofdstad Sevilla.
Andalusië barst van de cultuur
Andalusië is dé plek waar veel culturele tradities van Spanje hun oorsprong vinden. Denk bijvoorbeeld aan de flamencomuziek. Dit is een unieke muziek- en dansstijl met invloeden vanuit allerlei culturen. Of wat dacht je van de stierengevechten. Wellicht niet helemaal meer van deze tijd, maar in Andalusië vind je wel prachtige en beroemde arena’s waar deze gevechten worden gehouden. Dit vindt je o.a. in de plaatsen Sevilla, Ronda en Córdoba. Ook het lekkere eten mag niet worden vergeten. Het is ‘het land van de sherry’, een gealcoholiseerde wijn.
Sierra Nevada
Deze regio heeft een lange geschiedenis waardoor er veel historische panden en indrukkende monumenten te bezoeken zijn. Ook op het gebied van natuur is Andalusië heel veelzijdig. Je vindt genoeg stranden aan de Costa del Sol, maar je kan ook je hart luchten in de olijfboomgaarden van Jaen of trek het Sierra Nevada (besneeuwde bergketen) gebergte in, in het oosten. Dit gebergte is, op de Alpen na, de hoogste bergketen van West-Europa.
De traditionele keuken van Andalusië
De keuken van Andalusië blinkt uit in traditionele Spaanse gerechten. De eerdergenoemde sherry valt heerlijk te combineren met tapas, verschillende soorten kleine gerechten op een bord. In Nederland vind je steeds meer tapasbarren, maar als je eenmaal bij een echte tapasbar in Andalusië bent geweest, dan wil je niet meer anders. Andalusiërs weten hoe ze met specerijen te werk moeten gaan om van elke maaltijd een feestje te maken. Andere lekkernijen uit de regio zijn gazpacho (een koude tomatensoep) en jamon iberico (een gerecht met ham).
Toerisme
Dit is een grote regio en er zijn oneindig veel plekken en plaatsen die je kunt bezoeken. Een manier om alle historie langs te gaan, is door de plaatsen te ontdekken die door de UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Zoals bijvoorbeeld het Alhambra in Granada, een middeleeuws paleis en fort dat zich bevindt op een heuvelachtig plateau met een prachtig uitzicht.
Alhambra
Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bezoek aan de hoofdstad Sevilla. Vroeger speelde de haven van Sevilla een belangrijke rol in het handelsverkeer tussen Spanje en Amerika, ook nu nog is het een van de drukste rivierhavens van Spanje. Tevens heeft Sevilla het grootste historische centrum van Europa, met indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Sevilla en het Alcazar paleis. Kortom, Andalusië is een regio waar je je niet snel zal vervelen.
Aragón
Spanje barst van de mooie vakantieplaatsen. Een hiervan is de autonome regio Aragon, in het noorden van Spanje, grenzend aan Frankrijk. Deze grens wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. De rest is een stuk vlakker, hier bevindt zich onder andere de stroomvlakte van de rivier de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist. De regio heeft zo’n 1,5 miljoen inwoners waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Zaragoza woont.
Een regio met veel cultuur
Aragon heeft een rijke geschiedenis, zo was het de kern van een middeleeuws koninkrijk dat in de 15e eeuw heel het oosten van Spanje beheerste. Qua taal spreken de meeste mensen er gewoon Spaans, het is de hoofdtaal van het gebied en vrijwel iedereen kan het spreken. Toch zijn er ook gebieden waar nog Aragonees wordt gesproken, vooral bij de Pyreneeën. In het oosten, naast Catalonië, wordt ook Catalaans gesproken.
Zaragoza
De rijke geschiedenis als middeleeuws koninkrijk heeft onder andere ook voor veel historische monumenten gezorgd. Denk hierbij aan La Seo, een rooms-katholieke kathedraal in Zaragoza. Of de Aljafería, een paleis omgeven door een burcht, gebouwd in de tweede helft van de elfde eeuw. Tegenwoordig fungeert dit gebouw als de zetel van de Cortes, het regionale parlement van Aragon.
Natuur
De regio heeft ook prachtige natuur, zoals het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, een nationaal park in de Pyreneeën. Dit park heeft een grootte van 156.08 vierkante kilometer en bevat meer dan 1500 bloemensoorten en heel veel vogels en zoogdieren. Zo komt de lammergier vrijwel alleen maar voor in dit Pyreneeëngebied.
De zonnige kant van de Pyreneeën ligt zonder twijfel in Spanje, en het meest dramatische, ruige en ruige deel van de Spaanse Pyreneeën bevindt zich in Aragón. Een prachtig nationaal park, majestueuze canyons, een overvloed aan wilde dieren en een aantal adembenemende wandelingen maken allemaal deel uit van het pakket, waardoor een reis naar de Argonese Pyreneeën hoog op het lijstje van elke wandelaar zou moeten staan.
Aragón ligt keurig tussen Navarra en Catalonië in het noordoosten van Spanje. Een paar uur rijden van Bilbao, of Toulouse of Pau aan de Franse kant. Of als je geluk hebt, kun je rechtstreeks naar de hoofdstad Zaragoza vliegen. Als je via Aragón noordwaarts richting de bergen trekt, wordt het landschap steeds mooier; glooiende groene heuvels, bloemenweiden en bergrivieren vormen de basis voor wandelen op een lager niveau. Enorme kalkstenen kliffen schieten verticaal uit gletsjervalleien en vormen het raamwerk voor de paden op hoog niveau die zowel dramatisch kunnen zijn als op een of twee plaatsen knieën trillen en duizeligheid opwekken. Voor de avonturiers is er nog de Monte Perdido of Mont Perdu, een berg van bijna 3,5 kilometer hoog, liggend in de Pyreneeën. Deze berg kan alleen beklommen worden vanuit het Aragonese dorpje Torla.
Eten in Aragón
Aragon heeft een grote en veelzijdige keuken dankzij de vele culturen die hier gewoond hebben de laatste eeuwen. Deze regio weet goed hoe ze lokale producten moeten gebruiken. De Aragonese keuken staat vooral bekend om de vele stampotten die ze maken. De Aragonese markt heeft een grote variëteit aan fruit, groene en peulvruchten. Ingrediënten die je echt eens moet proberen zijn uien uit de Fuentes, asperges afkomstig van de oevers van de Ebro en olijfolie uit het zuiden. Ook de bekende ham van Teruel is een klassieker.
Toerisme in Aragón
Als toerist valt er genoeg te doen in Aragon. Grote steden die je kan bezoeken zijn Huesca, Teruel en de hoofdstad Zaragoza. Er zijn genoeg ski- en klimmogelijkheden in het noorden. Daarbij vind je door de hele regio kloosters, kastelen en allerlei mooie monumenten zoals de – door UNSECO tot wereld erfgoed verklaarde – basiliek van Nuestra Señore del Pilar.
Asturië
De regio Asturië in het noorden van Spanje is vooral populair bij natuurliefhebbers en rustzoekers. Naast het fantastische, ruige karakter heeft de staat, de enige van de autonome regio’s van Spanje met de titel “vorstendom”, een fascinerende geschiedenis.
Geschiedenis van Asturië
Het is de enige regio op het Ibirische schiereiland dat nooit is ingenomen door de Moren en daarmee altijd Christelijk is gebleven. Het gebied, dat van oudsher bewoond wordt door landbouwers en vissers, werd destijds gezien als te armoedig. Toch bloeide het gebied tijdens de Romeinse periode. Nog altijd zijn er Romeinse elementen terug te vinden in de plaatselijke architectuur, die de Asturisch preromaanse stijl wordt genoemd. Alle bouwwerken in deze stijl staan op de Unesco werelderfgoedlijst. De meeste van deze bouwwerken stammen uit de tijd dat Asturië een koninkrijk was. De titel van de deelstaat veranderde in ‘prinsdom’ nadat Spanje was teruggewonnen van de Moren en opnieuw een koninkrijk werd. Nog altijd draagt de kroonprins de titel ‘prins van Asturië’.
Belangrijke steden
De grootste stad in de regio is de sfeervolle havenstad Gijón, wat meer dan 2000 jaar geleden gesticht zou zijn en al tijdens de Romeinse tijd een belangrijke rol speelde. De vroegmiddeleeuwse stad Oviedo is echter de hoofdstad van het gebied. Hier vind je de meeste voorbeelden van de Asturische bouwstijl. De nabijgelegen havenstad Avilés is de derde grote stad van de regio. In deze stedendriehoek wonen en werken de meeste inwoners van Asturië. Populair onder toeristen is het dorp Ribadesella, gelegen aan een baai en omgeven door bergen. Naast witte zandstranden vind je hier de grotten ‘Cueva de Tito Bustillo’ en ‘Cuevona de Argüelles’ waar grotschilderingen van meer dan 14.000 jaar oud zijn gevonden. Een andere populaire toeristenplaats is vissersdorp Llanes, waar de mooiste stranden te vinden zijn, waaronder het populaire Playa de Gulpiyurri. Voor lekkere verse vis en gekleurde vissershuisjes moet je een bezoek brengen aan het charmante Cudillero.
Costa Verde
Asturië kent een gematigd zeeklimaat, waardoor het koeler is dan in de rest van Spanje. Dit maakt het een populaire vakantiebestemming voor mensen uit het hete, droge zuiden van Spanje. Langs de gehele lengte van de kust ligt het Cantabrisch gebergte. Dit zorgt voor een hoge neerslag langs de kust, wat het de naam Costa Verde, of ‘groene kust’ heeft opgeleverd. Ook de rest is groen en ruig en er zijn verschillende natuurgebieden, elk voorzien van vele wandel- en fietsroutes. Nationaal park Picos de Europa is het grootste natuurgebied van Europa.
Natuur
In Asturië komen bijzondere dieren voor, zoals gemzen, gieren, steenarenden en zelfs wolven en beren. In Sierra de Tameza vind je een klein berenreservaat. De beste plek om ze in het wild te spotten is het Somiedo natuurgebied. Zelfs als je geen beer of wolf ziet is dit park de moeite waard vanwege het fantastische uitzicht. Eveneens bekend om zijn adembenemende uitzicht is het park Sierra del Aramo.
Balearen
De eilandengroep de Balearen, ten oosten van de Spaanse kust, bestaat uit vier bewoonde hoofdeilanden en een aantal kleinere eilanden. Samen vormen de eilanden een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De hoofdstad, Palma de Mallorca, bevindt zich op het eiland Majorca (Spaans: Mallorca), het grootste eiland van de regio. Samen met buureiland Minorca (Spaans: Menorca) wordt het tot de oostelijke Balearen gerekend ( de Gymnesiae). Hoofdeilanden Ibiza en Formentera behoren tot de westelijke Balearen (de Pitiusen).
Klimaat
De eilanden hebben een mediterraan klimaat, wat zich kenmerkt door warme zomers met weinig neerslag. De natuur is er ruig en groen, met kliffen, grotten, prachtige baaien en witte stranden. De Middellandse zee heeft in de zomer een aangename temperatuur en is rond de eilanden azuurblauw. Dit alles maakt de eilanden erg populair onder toeristen.
Ibiza en Mallorca
Onderling zijn er echter grote verschillen onder de eilanden. Ibiza staat bekend om zijn bruisende nachtleven en vele nachtclubs en trekt vooral een jong publiek. Ook mensen die natuur willen combineren met een actieve vakantie weten dit eiland steeds vaker te vinden. Mallorca kent eveneens een grote uitgaansscene, maar staat ook bekend als een van de meeste kindvriendelijke eilanden van Spanje. In het oosten en zuiden zijn prachtige zandstranden te vinden. In het noordwesten bevindt zicht het ongerepte natuurpark Sierra de Tramuntana, met maar liefst 34 bergtoppen hoger dan 1.000 meter. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Ook gaan er vanaf Mallorca boten naar omliggende onbewoonde eilanden, zoals het populaire ‘drakeneiland’ Dragonera, wat in zijn geheel een natuurpark is.
Menorca en Formentera
Rustzoekers en natuurliefhebbers zijn echter vooral te vinden op het prachtige Menorca en het relatief onontdekte Formentera. Menorca, wat door de UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat, wordt ook wel het isla verde i azul (het groenblauwe eiland) genoemd. Het is het meest groene eiland van de Balearen en bevat meerdere natuurgebieden. In de lente en herfst komen hier vele vogelsoorten uitrusten van hun lange trek. Dit maakt het eiland populair onder vogelaars. In de lagune in Parque Natural de s’Albufera des Grau komen schildpadden en alen voor.
Formentera is het kleinste van de vier hoofdeilanden en bestaat uit twee eilanden die verbonden zijn door een landtong. Dit eiland is het meest ongerepte van de eilandengroep en en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier kun je heerlijk tot rust komen op een van de vele witte stranden.Wanneer je wel van de prachtige natuur van de Balearen wilt genieten, maar niet van mensenmassa’s houdt, is Formentera waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Het ligt op een steenworp afstand van Ibiza af, dus een combinatie is ook goed te doen!
Bewoners
De bewoners van de Balearen waren eeuwen lang de armsten uit de regio. De van origine schapen- en geitenhoeders zijn bezet geweest door achtereenvolgens de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Byzantijnen, Moren, Catalanen, Engelsen en Fransen. Sinds de 19e eeuw hoort het gebied weer bij Spanje. In de jaren ’60 werden de eilanden ontdekt door de hippies, waarna het massatoerisme op gang begon te komen. Momenteel zijn de inwoners de rijksten van heel Spanje.
Baskenland
Spaans Baskenland (Baskisch: ‘Euskadi’) is een regio in Spanje en Frankrijk. De vier Spaanse provincies van het gebied worden ook wel Hegoalde genoemd. Drie van deze provincies, Álava, Biskaje en Gipuzkoa, vormen samen de Baskische Autonome regio, een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De autonome regio Spaans Baskenland wordt eveneens vaak aangeduid met de naam ‘Baskenland’, wat voor verwarring kan zorgen. In dit artikel richten wij ons op de autonome regio Baskenland en laten Frans Baskenland en de vierde provincie, de aangrenzende Autonome Forale Gemeenschap Navarra, buiten beschouwing.
Ligging
Spaans Baskenland ligt aan de Golf van Biskaje, onder de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. De grootste en bekendste stad is Bilbao, waar een van de Guggenheim musea staat, maar de hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz in Álava. In totaal wonen er iets meer dan 2 miljoen mensen in het gebied. Wanneer je de andere regio’s van Spanje gewend bent, zal je snel merken dat Baskenland zijn totaal eigen cultuur heeft. Het heeft ook een eigen taal, het Euskera (Baskisch), dat door ongeveer een kwart van de Basken nog actief gesproken wordt.
Historie
Onder Franco werd de autonomie van de Basken sterk onderdrukt, wat leidde tot de oprichting van de gewapende afscheidingsbeweging Euskadi Ta Askatasuna (ETA). Deze extreemnationalisten probeerden door middel van terroristische aanslagen de zelfstandigheid van Baskenland af te dwingen. Onder koning Juan Carlos kregen de Basken hun oorspronkelijke autonomie weer terug. Hoewel veel Basken zich nog steeds graag geheel van Spanje zouden afscheiden, heeft ETA het geweld sinds 2011 afgezworen. Tegenwoordig is de regio net zo veilig als de rest van het land. Geen enkele reden meer dus om dit prachtige stukje Spanje te mijden!
Wat is er te doen?
Hoogtepunten van de streek zijn de hippe, sfeervolle steden Bilbao en San Sebastian. In deze prachtige oude steden vind je talloze barretjes waar je traditionele ‘pintxos’ (Baskische tapas) kunt krijgen. Bilbao is, naast het Guggenheim, alleen al de moeite waard voor de Marcado de la Ribera, de grote overdekte markthal waar je vrijwel alles kunt vinden wat je kunt verzinnen.
De baai van La Concha
San Sebastian is populair vanwege zijn prachtige ligging aan zee en heerlijke klimaat. Het is er koeler dan in de zuidelijker gelegen steden, wat het een perfecte locatie maakt voor een stedentrip. Mooie huizen, gezellige restaurants en het mooiste stadstrand van Europa, La Concha, maken San Sebastian meer dan de moeite waard.
El Bosque Pintado de Oma
Houd je meer van natuur? Ook dan ben je op de juiste plek in Baskenland! Hier vind je El Bosque Pintado de Oma, ook wel bekend als het geverfde bos. In dit bos zijn alle bomen beschilderd, waardoor je in een levend kunstwerk loopt. Het is een kunstproject van de Baskische beeldhouwer en schilder Augustin Ibarrola. Vlakbij het bos vind je bovendien de grotten van Santimamiñe, waar oeroude grotschilderingen ontdekt zijn. Naast het geschilderde bos kent Baskenland zeven natuurreservaten die elk de moeite waard zijn. Denk aan ruige kliffen, beboste bergen en kale vlaktes. Middenin deze indrukwekkende natuur vind je nog traditionele dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Natuur Baskenland
Wie van natuur houdt komt ook aan zijn trekken in Spaans Baskenland. Het Natuurpark Aralar (Parque Natural Aralar) ligt in een van de meest bergachtige gebieden van Baskenland. Dit park, beroemd om zijn prachtige landschappen, bevindt zich in het zuidoosten van de provincie Guipúzcoa en deelt een grens met de naburige provincie Navarra.
Canarische Eilanden
Midden in de Atlantische Oceaan vinden we de Canarische eilanden. Het zijn eigenlijk de restanten van een onder water gebergte wat vele miljoenen jaren geleden is ontstaan. . De hotspot die hiervoor zorgde is nog steeds actief, wat betekent dat de vulkanen op de eilanden actief kunnen zijn en het onderzeese gebergte nog altijd groeit. Waarschijnlijk werden de Canarische Eilanden rond het jaar 3000 v.C. voor het eerst bewoond door kolonisten uit Noord-Afrika. In de 15e eeuw veroverden de Spanjaarden de eilanden van de toenmalige inwoners, die de Guanchen genoemd werden. De Guanchen leefden nog in grotten, droegen geitenvellen en maakten attributen van aardewerk en steen. Er wordt daarom wel gezegd dat de steentijd in deze regio tot de 15e eeuw duurde.
De 13 Canarische Eilanden
De eilandengroep bestaat uit dertien eilanden, waarvan zeven worden beschouwd als ‘hoofdeilanden’. Tenerife is het grootste eiland van de regio en herbergt ook de meeste inwoners. Net als Gran Canaria is het zeer populair onder toeristen. Beide eilanden vormen het hoofd van hun eigen provincie binnen de regio. Op Tenerife ligt hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en op Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria, wat tevens de grootste stad van de regio is. Lanzarote is het meest oostelijke eiland, vanwaar je de kust van Marokko kunt zien. Het is geologisch gezien het oudste eiland. Fuerteventura ligt onder Tenerife en is rond dezelfde tijd gevormd. Beide eilanden zijn erg droog en onherbergzaam door de nabijgelegen Sahara en vulkaanuitbarstingen in het verleden. La Palma ligt ten westen van de archipel en is in tegenstelling tot de andere eilanden erg groen. Het is vooral populair onder wandelaars en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Nog minder bekend zijn El Hierro en La Gomera, de kleinsten van de zeven hoofdeilanden.
Traditionele kleurrijke gebouwen – Puerto de Mogan, Gran Canaria
Hoewel Lanzarote slechts honderd kilometer van de kust van Marokko ligt, is de voertaal gewoon Spaans. Op het eiland La Gomera ‘spreken’ sommige inwoners daarnaast nog een fluittaal, genaamd Silbo. Het Silbo is ontstaan in de tijd van de Guanchen en werd gebruikt om over lange afstanden te kunnen communiceren over het bergachtige landschap en de diepe valleien van de eilanden. Oorspronkelijk werd het waarschijnlijk ook gebruikt op Gran Canaria en Tenerife.
Klimaat Canarische Eilanden
Op de Canarische Eilanden heerst een warm, subtropisch klimaat, wat erg geliefd is onder toeristen. De eilanden staan bekend om hun ruige, vulkanische natuur en herbergen veel inheemse soorten, zoals de kanarie. Dit populaire huisdier dankt zijn naam aan de regio waar het oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk zijn de Canarische Eilanden door hun Latijnse naam, Canariae Insulae, wat hondeneilanden betekent, aan hun huidige naam gekomen. Er zouden veel honden op de eilanden hebben geleefd, welke vereerd werden door de Guanchen. Andere bronnen spreken dit echter tegen. De honden zijn vandaag de dag nog wel terug te vinden in het wapen van de eilandengroep.
Cantabrië
Cantabrië, de groenste en kleinste regio in het noorden van Spanje, direct aan de Cantabrische zee, is een van de autonome regio’s van Spanje. Hier komen meer Spaanse toeristen dan buitenlanders, waardoor het gebied nog altijd onbekend is bij veel toeristen. Een heerlijke plek dus wanneer je niet houdt van massatoerisme en wel van ruige natuur, indrukwekkende kusten en schilderachtige dorpjes.
De talloze Cantabrische stranden zijn niet ingericht voor feestgangers, maar worden vooral bezocht door rustzoekers, surfers en wandelaars. De Camino del Norte, een relatief onbekende route naar Santiago de Compostella, loopt door hierlangs. Ook natuurliefhebbers halen aan de Cantabrische kust hun hart op: de 150 kilometer lange kustlijn bestaat uit afgezonderde baaien omringd door smaragdgroene landtongen. Dit lijkt in niets op de volgebouwde Zuid-Spaanse kustplaatsen.
Santander, Cantabrië
Cantabrië heeft ongeveer 600.000 inwoners en is met zijn 5321 km² de kleinste regio. De bevolking woont verspreid over kleine gemeentes, waarvan de meeste een inwonertal tussen de 1000 en 10.000 inwoners hebben. De hoofdstad, Santander, ligt aan de kust en huist zo’n 200.000 inwoners. Dit is sinds lange tijd een belangrijke havenstad en kuuroord, waar je fantastische stranden, een gezellige binnenstad en statige huizen vindt. Vanuit Nederland gaan er directe vluchten naar Santander, wat deze stad ook aantrekkelijk maakt voor een korte stedentrip.
Kuuroorden vind je wel meer in Cantabrië, maar de meeste mensen komen toch voor de overweldigende natuur. Naast de kust met zijn witte zandstranden en grillige kliffen kent Cantabrië een aantal prachtige natuurparken. In het westen ligt het bekende en spectaculaire Nationale park Picos de Europa. De pieken van kalksteen van 2500 meter hoog met daartussenin bergweides met koeien en prachtige hooggelegen meren zijn zeker voor wandelaars een absolute must, al is het alleen maar voor het onwerkelijke uitzicht. Ook voor de mensen die minder sportief zijn is dit gebied goed bereikbaar: er gaat een kabelbaan omhoog, vanwaar je verschillende wandelingen kunt volgen.
Steden
Door het gebrek aan toeristen en de kleine inwonersaantallen ervaar je in Cantabrië nog het echte Spaanse leven.
Naast hoofdstad en kustplaats Santander zijn de plaatsen Potes, Carmona en Bárcena Mayor zeker aan te bevelen. In deze prachtige oude plattelandsplaatsjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Wil je liever iets groters? Bezoek dan de schilderachtige kustplaatsen Santillana del Mar, Comillas en San Vicente de la Barquera.
Grotten
Tenslotte moet je in dit gebied ook zeker een bezoekje brengen aan een van de vele prehistorische grotten. De beroemdste grot ligt in Altamira, net buiten Santillana del Mar. Vanwege de vele rotstekeningen wordt deze wel de “Sixtijnse kapel van de grotschilderkunst” genoemd. Ook de de El Soplao grot in Sierra de Arnero, in het westen van Cantabrië, is de moeite waard. In dit 20 kilometer lange gangenstelsel vind je prachtige rotsformaties.
Kortom, Cantabrië biedt een ongelofelijke variëteit in een relatief klein gebied. Ruige natuur, schilderachtige dorpjes, prehistorische grotten en parelwitte stranden, deze regio biedt het allemaal. Cantabrië is de ideale plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers die de hoogbouw en het massatoerisme van de Zuid-Spaanse kustplaatsen liever willen vermijden.
Pas Vallei
Dit is misschien een minder bekende bestemming, maar één die niet te missen is voor natuurliefhebbers. De Pas Vallei maakt deel uit van de valleien in het Pas-gebied, in Cantabrië. Naast een uitbundige natuur kent het door vijf eeuwen landbouw een bijzonder agrarisch landschap en een rijk sociaal en etnografisch erfgoed. Deze locatie stond op de shortlist in het EDEN-programma (European Destinations of Excellence) van de Europese Commissie, als erkenning voor haar voorstel voor duurzaam toerisme, en er zijn ook veel bestemmingen voor bezoekers.
Het hoogtepunt van de vallei is de manier waarop het volledig natuurlijke landschap zich mengt met het landbouwlandschap, omdat het gebied, bevolkt sinds het paleolithicum, eigenlijk altijd echt landelijk is geweest, evenals conventionele beroepen zoals smeden, houtbewerking en landbouw. zijn hieronder daadwerkelijk uitgevoerd.
Enkele van de dingen die opvallend zijn: het culturele erfgoed van gemeenschappen zoals Vega de Pas, San Pedro del Romeral, Puente Viesgo en de El Castillo-grot (met voorbeelden van grotkunst uit het laat-paleolithicum), het landhuis van Díez Villegas in Corvera de Toranzo, de Parochiekerk van La Asunción de Acereda, de architectuur in Alceda … Het is ook mogelijk om naar galerijen van het plattelandsleven te gaan, zoals de Etnografische Galerij Villas Pasiegas
Het platteland heeft veel velden, maar ook eiken- en beukenbossen. Het is een droomland voor activiteiten zoals jagen, vissen, paardrijden, wandelen … De reeks bezoekersattracties wordt aangevuld met zijn medspa’s en gastronomie, met producten zoals sobaos (biscuitgebak) en ook quesadas (soort cheesecake).
Castilië en Leon
Castilië en Leon is de grootste van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het gebied ligt in het noordwesten en wordt omringt door land. De hoofdstad van de regio is de Romeinse stad Valladolid. Hoewel deze stad ooit door de Kelten is gesticht, is er niks van deze beschaving terug te vinden. Wel in het nabijgelegen Padilla de Duero, waar de Keltische stad Pincia ooit stond. Onder Spanjaarden staat Valladolid bekend als de plaats waar men het zuiverste Spaans spreekt. Het accent van de inwoners van de stad wordt ‘Vallisoletanos’ genoemd.
Het land der kastelen
Castilië en Leon is letterlijk bezaaid met kastelen en wordt ook wel ‘het land der kastelen’ genoemd. De kastelen zijn in de loop der eeuwen gebouwd door zowel de Kelten (overgenomen door de Romeinen), de Moren en de Christenen en vormen zo tastbare herinneringen aan de verschillende heersers van de regio. Een kasteel wat je niet mag missen is het Peñafiel castle. Dit 15e eeuwse kasteel van witte stenen ligt boven de Ribera del Duero, de vallei die bekend is vanwege de grote wijnproductie die hier plaatsvindt. Het gelijknamige stadje Peñafiel leeft volledig van de wijnproductie en organiseert jaarlijks een oogstfeest, wat vrij toegankelijk is. Ook in andere wijnproducerende dorpen kun je in oktober oogstfeesten meemaken.
León
De tweede naamgever van de streek is de stad León. Deze levendige stad op de hoogvlakte is onlangs volledig gerenoveerd. De stad is van bescheiden grootte, maar biedt een mooi oud centrum met historische gebouwen, zoals de kathedraal van León en de Basilica San Isidoro. Ook vind je hier het door Gaudí ontworpen Casa de Botines. Naast León, zijn werelderfgoedsteden Ávila, Salamanca en Segovia plekken die je niet mag overslaan. In het prachtige middeleeuwse Ávila, de geboorteplaats van de heilige Theresia, kun je een wandeling maken over de stadsmuren. In Segovia zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien, zoals het aquaduct van Trajanus, wat deels door het centrum loopt. Salamanca is een stad waar je je gemakkelijk meerdere dagen zult kunnen vermaken. Deze universiteitsstad kent een levendige, internationale sfeer door de vele studenten, maar heeft ook zo haar tradities. Op het Plaza Mayor, ’s avonds het domein van straatartiesten, vindt u beeltenissen van o.a. Columbus en Cervantes. Het Casa de las Conchas is gedecoreerd met jakobsschelpen, ter ere van de pelgrimsroute die door de stad loopt. Ook de binnenplaats is fraai bewerkt.
Veel natuurgebieden
In Castilië en Leon vind je een grote variatie aan natuurgebieden. Hier ligt de noordelijke Mesata, of Spaanse hoogvlakte. Dit bestaat uit een plateau van 600 tot 1100 meter boven de zeespiegel, gevormd door erosie van het oorspronkelijk gebergte dat er stond. Dit is het oudste deels van het Iberisch schiereiland. Het plateau is omringd door randgebergten en wordt afgewaterd door de rivier de Douro. Het gebied is droog en warm, wat het niet altijd makkelijk heeft gemaakt voor de lokale bevolking. Voor toeristen is Castilië en Leon echter hét gebied voor prachtige vergezichten. Aanrader voor een mooie wandeling is Las Médulas, de grote openlucht goudmijnen uit de Romeinse tijd.
Castilië-La Mancha
Castilië – la Mancha is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het grote gebied in het Zuid-Oosten van het land wordt ook wel ‘het hart van Spanje’ genoemd. Hier vind je eeuwenoude steden, golvende vlaktes van groen, bergketens en bossen. Dit is het gebied wat het decor vormde van de roman Don Quichot van la Mancha. De witte windmolens, die de hoofdpersoon voor reuzen aanzag, domineren nog altijd delen van het landschap. Wanneer je op vakantie gaat naar het binnenland van Spanje, kan je dit prachtige gebied met zijn rijke geschiedenis en gevarieerde natuur niet overslaan.
La Rioja
La Rioja, Spanje is een van de kleinste autonome regio’s van Spanje. De Rioja streek is vooral bekend van de Rioja wijn, waarvan de druif in het dal van de rivier Rio Oja groeit. Naast de Rio Oja, stroomt ook de Ebro door het gebied. Het is de dunst bevolkte regio van Spanje, met slechts 315,675 inwoners (schatting uit 2018). Meer dan de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Logroño, aan de Ebro. Het grootste deel van de dorpen heeft een inwoneraantal van minder dan 200. Desalniettemin is deze kleine streek zeker een bezoekje waard. Zo loopt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella door deze streek en heeft het ook cultureel en gastronomisch veel te bieden.
Historie
La Rioja kent een rijke historie. De streek is in handen geweest van de Kelten, Basken, Romeinen en de Moren, voordat het een onderdeel werd van het koninkrijk Pamplona. Het gebied viel toentertijd onder twee provincies, maar werd samengevoegd in 1833 onder dezelfde naam als de hoofdstad. Pas in 1982, na het invoeren van de democratie in Spanje, werd La Rioja onder haar huidige naam een autonome regio.
Logroño
Hoofdstad Logroño is een must-see wanneer je de Rioja streek bezoekt. Hier vind je vele herinneren uit het verleden van de streek en zijn de oude tradities nog niet verloren gegaan. De stad dient al sinds de middeleeuwen als knooppunt voor handels- en pelgrimsroutes. Een van de trekpleisters is de prachtige stenen brug Puente de Piedra over de Ebro. Dit was de brug waarover traditioneel de pelgrims de stad binnenkwamen. In het oude centrum bevinden zich eveneens een pelgrimsgasthuis en -fontein en, nog altijd, vele pelgrims. Naast de vele kathedralen en kerken vind je hier enkele barokke paleizen. Op gastronomisch gebied is de hoofdstad van de wijnstreek zeker een aanrader. Het centrum is bezaait met tapasrestaurantjes. Dit is de plek voor goede tapas, of pintxos in het Baskisch, en natuurlijk wijn.
Bezienswaardigheden La Rioja
Naast de hoofdstad zijn de steden Santo Domingo de la Calzada en Arnedo de moeite waard. In Santo Domingo de la Calzada vind je zowel de kathedraal van San Millán de la Cogolla, als de kloosters van San Millán Yuso en Suso. Volgens de geschiedschrijving werden in deze kloosters de allereerste woorden ooit in het Spaans geschreven. Suso en Yuso betekenen “hoger” en “lager” in Oud-Castiliaans. De kloosters staan sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst. Arnedo is een pre-Romeinse stad, gesticht door de Kelten in het laatste deel van de steentijd. De vestiging op de heuvel die de stad beschermde is nog altijd te bezichtigen. In de 8e eeuw AD was Arnedo de hoofdstad van een van de 26 Moorse provincies. Tegenwoordig is het een leuke plaats om te bezoeken. Bovendien ligt het vlakbij enkele natuurgebieden van La Rioja en het stadje Enciso, het stadje waar meer dan 1400 sporen van dinosauriërs zijn gevonden. De zeven opgravingen zijn gratis te bezoeken. Een park dat je niet over mag slaan is het prachtige natuurreservaat Sierra de Cebollera. Hier vind je indrukwekkende berglandschappen, dichte mediterrane bebossing, unieke diersoorten en bergstroompjes met watervallen.
Extremadura
Extremadura is een van de minder bekende autonome regio’s van Spanje. Onterecht, want dit gebied met ongerepte natuur, schilderachtige dorpjes en roemruchtige geschiedenis is een ideale vakantieplek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Bovendien grenst de regio aan buurland Portugal.
Vanuit de regionale hoofdstad Merida is de prachtige Portugese hoofdstad Lissabon slechts drie uurtjes rijden. Vanwege haar onbekendheid bij het grote publiek zijn er wel relatief weinig campings te vinden in Extremadura. Vooral in het noorden komen kampeerders aan hun trekken, hier vind je voldoende, ruim opgezette campings die vaak van alle gemakken voorzien zijn. In het zuiden is het soms wat langer zoeken. Maar de pure natuur, uitgestrekte landerijen en Romeinse steden maken dit gebied zeker het bezoeken waard.
Geschiedenis
De naam ‘Extremadura’ betekent letterlijk ‘extreem zwaar’. Vroeger was dit een van de armste gebieden, waar de bevolking puur leefde van de landbouw. Het leven was hier letterlijk ‘extreem zwaar’. Hoofdstad Mérida werd in 25 v.Chr. gesticht als hoofdstad van de nieuwe Romeinse provincie Hispania Lusitania. In de stad vind je onder andere nog een compleet amfitheater, een tempel van Diana en een Romeinse brug. Deze Romeinse overblijfselen staan sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook het in perfecte staat overgebleven Romeinse stadscentrum van Cáceres is hier sinds 1986 op te vinden. Bij Cáceres vind je ook de prehistorische grotschilderingen van Maltravieso , die zeker het bezoeken waard zijn. Andere plaatsen die je niet mag missen in Extremadura zijn de indrukwekkende Arabische vesting La Alcazaba in Badajoz en de middeleeuwse stad Trujillo.
Landschap
Veel steden zijn er niet in Extremadura, maar ook de dorpen zijn het bezoeken waard. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Voor het echt authentieke Spanje zijn de dorpen in Extremadura een aanrader. Vooral in het gebied Sierra de Gata zijn mooie dorpen te vinden. De gelijknamige bergketen is onderdeel van het Castiliaans Scheidingsgebergte, wat de Spaanse hoogvlakte in tweeën splitst. De bosrijke bergketens bieden onderdak aan vele bijzondere diersoorten, zoals de zwarte ooievaar, de koningsarend en de lynx. Nergens anders in Europa komen zoveel verschillende vogelsoorten voor, waaronder roofvogels en mediterrane vogels. Op de uitgestrekte vlakten van Cáceres komen vele soorten steppevogels voor. Extremadura is dan ook uitermate geschikt om te wandelen en vogels te spotten.
Natuur
In het noorden vind je de indrukwekkende rivier de Taag in het bergachtige gebied. In het zuiden vind je juist steppen. Verder staat de streek vooral bekend om de vele meren in een eindeloos groen heuvelland. Het landschap van Extremadura is nog heel puur en nauwelijks gecultiveerd. Toch heeft deze streek slechts eens nationaal park, Monfragüe. Deze opmerkelijke kloof op de steppen onder Cáceres is slechts sinds 1997 een beschermd gebied. Hier nest de grootste populatie monniksgieren ter wereld. Het ruige gebied heeft naast steile rotsen met gieren bovendien meren en prachtige watervallen. Door het park lopen goede wandelpaden die u langs al dit moois leiden. Alle routes vertrekken van Villareal de San Carlos en zijn goed gemarkeerd. Een absolute aanrader voor natuurliefhebbers en een must voor vogelaars.
Madrid
In de autonome Spaanse regio Madrid vind je uiteraard de gelijknamige hoofdstad van het land, maar de regio heeft zoveel meer te bieden. Rondom de hoofdstad vind je prachtige historische steden, bijzondere dorpjes en geweldige natuurgebieden, zoals de indrukwekkende bergketen Sierra de Guadarrama. De regio Madrid is het geografisch middelpunt van Spanje en ligt ingeklemd tussen de regio’s Castilië y León en Castilië – La Mancha. Er wonen ongeveer 5.5 miljoen mensen, waarvan 3 miljoen in en rond de hoofdstad. Madrid kent een gematigd continentaal klimaat met warme lentes en zomers, lange zachte herfstperiodes en niet al te koude winters. Desalniettemin valt er in de winter genoeg sneeuw in de omringende bergen om het tot een populair wintersportgebied te maken.
Hoofdstad Madrid
De hoofdstad Madrid ligt in het centrum van de autonome regio Madrid. De stad is open en gezellig en geliefd onder toeristen. In het centrum vind je de Puerta de Alcalá, het historische poortgebouw vanwaar ooit de weg naar Alcalá de Henares begon. Tegenwoordig staat het symbool voor het Madrid dat zich openstelt voor de rest van de wereld. Naast de poort heeft de stad verschillende indrukwekkende monumentale gebouwen en plaatsen, zoals het koninklijke paleis en het stadsplein ‘Plaza Mayor’. Populair is ook de zogenaamde ‘driehoek van de kunst’: op korte afstand van elkaar vind je het Pradomuseum, het museum Thyssen-Bornemisza en het kunstcentrum Reina Sofía.
Historische steden
De regio Madrid heeft een rijk cultureel erfgoed. Drie van de historische steden in deze regio staan op de UNESCO werelderfgoedlijst: Aranjuez, Alcala de Henares en San Lorenzo del Escorial.
Aranjuez ligt ten zuiden van Madrid, waar de Taag en de Jarama samenvloeien. Tot 1752 was dit de woonplaats van de Spaanse koningen en het heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de verlichting. Verschillende gebouwen en plaatsen in Aranjuez zijn erkent als werelderfgoed, waaronder de voormalige residentie van de Spaanse koning, Palacio Real de Aranjuez, de kerk van San Antonio, ook bekend als ‘Mariblanca’, en de intacte Plaza de Toros, de stiergevecht arena
De stad Alcala de Henares ten oosten van Madrid is het bezoeken waard vanwege haar prachtige historisch centrum van Romeinse oorsprong. In San Lorenzo del Escorial vind je het Escorial, een immens complex met een koninklijk paleis, abdij en koninklijk mausoleum, gebouwd door Fillips II. Dit, en de vallei der gevallenen, maken San Lorenzo del Escorial populair onder toeristen. De vallei der gevallenen is een omstreden monument voor de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog, destijds gebouwd door dwangarbeiders onder leiding van Franco zelf.
Murcia
Met zo’n 1.5 miljoen inwoners is Murcia zowel qua oppervlakte als qua bevolking een van de kleinere regio’s van Spanje. Desalniettemin is deze streek zeker de moeite van het bezoeken waard. Murcia ligt in het Zuid-Oosten van het Spanje, aan de Middellandse zee. De hoofdstad is de gelijknamige provinciestad Murcia, de zevende stad van Spanje. De regio wordt niet voor niks de Spaanse regio van het zon, zee en strand genoemd. Hier vind je een prachtige ongerepte kust, Costa Cálida (de warme kust), gezellige badplaatsjes en oude steden. En anders dan de immens populaire Costa Brava en Costa del Sol, is dit gebied nog niet ontdekt door het massatoerisme.
De omgeving van Murcia
De Costa Cálida doet zijn naam eer aan, ook in de winter is het in deze streek heerlijk vertoeven met temperaturen van rond de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik al snel boven de 30. De kans op neerslag is laag en de zonzekerheid is jaarrond hoog. Dat maakt dat ook de zeetemperatuur over het algemeen relatief warm is. Langs de kust zijn meerdere lange stranden en intieme baaien te vinden waar je te water kunt gaan. In het noorden vind je binnenzee Mar Menor met de badplaats La Manga op de landtong tussen Mar Menor en Middellandse zee. Dit is de plek om te genieten van het strandleven en te watersporten. Vanwege het hoge zoutgehalte van Mar Menor vind je hier ook enkele kuuroorden.
Kust in het zuiden
De kust in het zuiden van de streek is grilliger en ongerepter. Hier, aan de Golfo de Mazarrón vind je steile kliffen. Desalniettemin zijn ook hier nog badplaatsjes en stranden. Vooral het strand bij Bolneuvo, met prachtig geërodeerde rotsen, is aan te raden. De toeristische badplaats Águilas markeert de grens met Andalusië. Wanneer u niet hecht aan voorzieningen is het regionale park Calblanque met zijn ongerepte stranden een aanrader.
Steden in Murcia
De belangrijkste stad van de regio is hoofdstad Murcia. Deze levendige universiteitsstad werd in 825 gesticht door de Emir van Cordoba. Rond het oude stadscentrum zijn verschillende prachtige historische bezienswaardigheden te vinden, met de 15e -eeuwse kathedraal als hart van de stad. Vlakbij de kathedraal ligt het Real Casino Murcia. Ondanks de naam is dit geen gokhal, maar een sociale ontmoetingsplek uit de Moorse tijd. Dit prachtige gebouw is een must-see wanneer je Murcia bezoekt.
Ook de stad Lorca is het bezoeken waard voor de vele Moorse invloeden. Voor overblijfselen uit de Romeinse oudheid is havenstad Cartagena een aanrader. Hier vind je, naast vele andere bezienswaardigheden, een compleet Romeins amfitheater. Ook het bijbehorende Museo del Teatro Romano is een aanrader voor liefhebbers van de oudheid. In Cartagena vind je ook het moderne onderwater-archeologie museum ARQUA.
Wandelen in Murcia
Ook voor wandelaar is Murcia een paradijsje. Het gebergte Sierra de Espuña en de Rícote vallei behoren tot de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden van Spanje. Door de vele wandelroutes in deze gebieden kun je je hier dagenlang vermaken. Bezoek hier ook de kleine dorpjes, waar het pottenbakken, de traditionele ambacht van de regio, nog altijd veel gebezigd wordt.
Navarra
Navarra is een autonome provincie in het noorden van Spanje, grenzend aan de Pyreneeën. De hoofdstad, Pamplona, is met name bekend door het jaarlijkse San Fermin festival, waarbij een menigte voor een groep stieren uit door de smalle straatjes van de eeuwenoude stad rent. Verder is de streek relatief onbekend bij het grote publiek. Zonde, want deze bijzondere regio is het bezoeken meer dan waard!
Vier gebieden van Navarra
Hoewel het relatief kleine Navarra uit slechts één provincie bestaat, is het gebied uitzonderlijk gevarieerd. De regio is te verdelen in vier gebieden.
1. Het groene noorden
Het noorden wordt gekenmerkt door een indrukwekkende natuur. Hier liggen de Pyreneeën en het woud van Irati. Dit goed onderhouden beuken- en sparrenbos is op het Zwarte woud na het grootste in Europa. Naast veel natuur vind je hier ook veel kerken. In het plaatsje Roncesvalles, aan de grens met Frankrijk, komen de pelgrims Spanje binnen op hun route naar Santiago. Jaarlijks trekken duizenden pelgrims door het gebied.
Hoewel Navarra geen onderdeel is van de Baskische Autonome Regio, is het wel een van de provincies van het in Frankrijk en Spanje gelegen Baskenland. Met name in het noorden spreekt men Baskisch en je vindt hier veel invloeden van de Baskische cultuur terug. Ook wordt Navarra geprezen als de streek om de authentieke Baskische keuken te proberen.
2. Het culturele midden
In de midden zone van Navarra vind je de meeste oude stadjes. Hier kunnen met name cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Bezoek vooral de voormalige hoofdstad Olite, voor een goed voorbeeld van een authentieke Navarese plaats. Tot 1512 was Navarra een onafhankelijk koninkrijk, met zijn eigen wetgeving. Voor een tijd lang gold Navarra als het machtigste rijk in Spanje. De steden uit deze tijd zijn te herkennen aan een kasteel, smalle straatjes en een brede stadsmuur. Er is hier nog altijd een rijke cultuur met in de zomer een tal aan festivals, waar je de plaatselijke bevolking uitgedost is traditionele kleding kunt zien dansen.
3. Het droge zuiden
Waar het noorden van Navarra groen is, is het zuiden droog. Zo droog, dat men spreekt van een semi-woestijn, genaamd Bardenas Reales. Deze onherbergzame vlakte is door UNESCO uitgeroepen tot belangrijk natuurreservaat. Desalniettemin is het gebied gewoon geopend voor auto’s en toerisme en worden er zelfs films opgenomen. De wegen zijn verrassend goed, dus ga hier zeker een dagje heen. Wellicht herken je wat filmlocaties van de populaire serie Game of Thrones..
4. Hoofdstad Pamplona
Hoewel Pamplona vooral bekend is vanwege het stierenrennen, biedt dit studentenstadje zoveel meer. In het oude stadje met smalle steegjes heerst de rest van het jaar een gezellige en rustige sfeer. Pamplona is een van oorsprong Romeinse stad die met name in de middeleeuwen gegroeid is tot wat het nu is. Van de rijke cultuur en historie zijn nu nog vele monumenten bewaard gebleven. Zo heeft de stad een prachtige kathedraal. Ook de nabijgelegen pittoreske plaatsjes, zoals Estella, zijn het bezoeken waard. Iets verder naar het noorden liggen de karakteristieke dorpjes Ziga, Irurita en Elizondo in het groene Valle del Baztán.
Valencia
Met haar mediterrane klimaat en prachtige ligging aan de Middellandse zee, trekt de autonome regio Valencia jaarlijks vele toeristen. Het gebied heeft 632 kilometer kust, waaronder de bekende ‘Costa Blanca’.
Naast idyllische stranden en grote badplaatsen biedt Valencia ook prachtige mediterrane landschappen, belangrijke berggebieden, kleine vissersdorpjes en onbewoonde eilandjes. Bovendien kent de regio met haar vijf miljoen inwoners een rijke historie, eeuwenoude cultuur en talloze feesten.
Valencia is opgedeeld in drie provincies: Alicante, Castellón en Valencia. Hieronder bespreken we van elke provincie de must-see’s en must-do’s, of je nou voor het strand, de natuur of de cultuur komt.
Alicante
Alicante is de perfecte provincie voor zowel strandgangers als cultuurliefhebbers. Langs de gehele kust ligt de Costa Blanca, waarbij de stranden afgewisseld worden door bergachtig landschap. Hier vind je verschillende interessante kustplaatsen. Allereerst Alicante zelf, een prachtige oude havenstad, gelegen aan de voet van de berg waarop de Castillo de Santa Bárbara staat. Een andere bekende kustplaats is Benidorm, waar je veel accommodaties zult vinden voor een strandvakantie. Wanneer je van oude witte stadjes houdt zijn Altea en Alcoy aanraders, de laatste met name bekend vanwege zijn vele bruggen. Hier worden in de zomer nog vele Moorse en Christelijke festivals gevierd. Over de gehele provincie vind je archeologische opgravingen die tegenwoordig onder UNESCO vallen.
Castellón
Castellón is de noordelijkste provincie van Valencia. Hoewel je ook hier kustplaatsen en kuuroorden aan zee vindt, is deze provincie met name geliefd onder natuurliefhebbers. Het is een van de meest bergachtige provincies van heel Spanje en bezaaid met natuurgebieden. Castellón ligt aan de Costa Azahar, de ‘oranjebloesem kust’, vernoemd naar de vele sinaasappelbomen hier groeien. Voor de kust ligt de vulkanische archipel Islas Columbretes, een beschermd natuurgebied waar verschillende met uitsterven bedreigde diersoorten leven. Ook het Sierra Calderona gebergte ligt in Castellón. Het park rondom dit gebergte is ruim 17.000 hectare groot en strekt zich uit tot in de provincie Valencia. Dit is de ideale plek om vogels te spotten. Bovendien leven hier wilde katten, wilde zwijnen, reeën en dassen. Qua plaatsen zijn hoofdstad Castellón de la Plana en vissersstadje Vinaròs aanraders. Voor strandliefhebbers is het gezellige Peñíscola een must-go.
Valencia
De provincie Valencia ligt aan zowel de Costa Blanca als de Costa Azahar. De belangrijkste kustplaats is hoofdstad Valencia zelf, een stad die enerzijds bekend staat als stad met een rijke historie in o.a. de zijdehandel, en anderzijds als moderne stad van kunsten en wetenschap. Hier vind je een eeuwenoud centrum, maar ook avantgardistische gebouwen. Het is een zeer levendige stad, waar je vooral tijdens midzomer, wanneer het spectaculaire vuurwerk afgestoken wordt, wilt zijn. In de omgeving liggen enkele niet toeristische prachtige plaatsjes, zoals het middeleeuwse stadje Bocairent of de kasteelstad Xativa. Montanejos is een heerlijke plek met natuurlijke warmwaterbronnen waar in gezwommen kan worden. Bovendien heeft Valencia twee natuurparken, waaronder het park Albufera. Hier wordt de rijst voor de paella verbouwd. Ook vind je hier het grootste Spaanse zoetwatermeer, waar in de winter vele bijzondere trekvogels en flamingo’s gespot kunnen worden.