Reisgids: Bezienswaardigheden in de Ardennen

Een weekendje weg is altijd leuk. Of dat je er een relax weekend van maakt of een sportief weekend, voor iedereen is het heerlijk om even weg te gaan van de realiteit. Voor beide soorten weekenden kun je terecht in de Ardennen (Wallonië). De Ardennen kunnen je een romantisch weekend bieden, maar zijn daarnaast optimaal geschikt om een actief weekend in door te brengen. Je kunt ervoor kiezen om door de natuur te wandelen, je kunt ook voor een wat meer sportiever weekend kiezen en een fiets huren of zelfs een weekendje gaan survivallen. Voor ieder is wat te vinden en daarnaast is het ook nog lekker dichtbij waardoor je weinig tijd kwijt bent aan het reizen.

Waarom een weekend naar de Ardennen?

De Ardennen is een bosrijk gebied in het oosten van België. Het loopt een stukje door in Luxemburg en in Frankrijk en is een ontzettend mooi stukje natuur. In de Ardennen kun je naar harte lust wandelen. Iedere gemeente heeft zijn eigen wandelroutes uitgezet en de natuur is schitterend om te zien. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen uiterlijk, waardoor het er altijd sprookjesachtig mooi is. De Ardennen zijn in twee gebieden onderverdeeld. Het ene bevat bossen, kliffen en machtige rotsformaties, het andere deel is wat rustiger en biedt een meer glooiend landschap. De Ardennen zijn uitermate geschikt voor een dagje survivallen met de hele familie.

Wandelen

De Ardennen zijn een super bestemming voor de wandelaars onder ons. Wanneer je een zeer fanatieke wandelaar bent, kun je jezelf naar hartenlust uitleven op de vele paden en uitgestrekte natuurgebieden. Ook voor de wat minder fanatieke wandelaars onder ons, zijn er verschillende routes uitgelegd die je langs de pracht en praal van de natuur voeren en je het gevoel geven dat je in een sprookje bent belandt. Onderweg kom je af en toe een restaurantje of zelfs een klein en knus hotelletje tegen waar dat je een hapje kunt eten en uit kunt rusten. Wanneer je kiest voor een meerdaagse wandeling, kun je in zo’n hotel ook overnachten.

Fietsen

Naast wandelen kun je ook voor het fietsen uitstekend terecht in de Ardennen. In de Ardennen ligt een uitgebreid netwerk aan fietspaden. De routes die je kunt volgen zijn weergegeven met route paaltjes. De fietspaden leiden je door een prachtige natuur en door de paaltjes die je regelmatig tegen zult komen, hoef je je ook minder zorgen te maken of dat je de juiste weg rijdt. Hierdoor kun je optimaal genieten van de natuur. Ook als tourfietser kun je terecht in de Ardennen. Door het heuvelachtige landschap biedt een fietsroute voldoende uitdaging. Regelmatig zul je moeten klimmen en afdalen. Een uitstekende manier om aan de conditie te werken.

Survivallen in de Ardennen

De Ardennen zijn de laatste jaren vooral bekend geworden door het feit dat je er een survival weekend kunt doorbrengen. De ongerepte natuur biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor een heerlijk sportief weekend survivallen. Je kunt voor verschillende mogelijkheden kiezen wanneer je wilt gaan survivallen in de Ardennen. Van mountainbiken tot vlotbouwen, van kanovaren tot abseilen, voor ieder is er wat wils. Uiteraard gebeurd al het survivallen onder begeleiding van een ervaren instructeur die je door de, af en toe, moeilijke onderdelen heen loodst.

Rust en ontspanning

Na al die sportieve momenten moet er ook tijd zijn voor rust. In de Ardennen vind je vele oude plaatsjes met hun specifieke bijzonderheden. Kies bijvoorbeeld voor een relaxt dagje naar La Roche. La Roche ligt in het hart van de Ardennen en is een gezellig stadje om te bezoeken. Door alle toeristen die er komen, is er altijd wat te doen. Het Feodaal Kasteel is absoluut een aanrader om te bezoeken. Schitterende opgravingen geven je een beeld van het verleden. Daarnaast kun je in La Roche een heleboel interessante en vooral leuke musea vinden die absoluut een bezoekje waard zijn.

Excursie: La Roche

Een van de bekendste stadjes in de Ardennen is het stadje La Roche. Het stadje ligt in een bocht van de rivier de Ourthe en is vooral bekend om zijn Middeleeuwse kasteel. Het kasteel is inmiddels vergaan tot een ruine en kan bezocht worden door toeristen. In La Roche bevindt zich een oorlogsmuseum waarin de geschiedenis van La Roche beeldend weergegeven wordt.
Veel wandelingen en kajaktochten beginnen in La Roche. Het grootste gedeelte van de wandelingen loopt over rotsformaties. Hierdoor moet je klimmen en klauteren, maar dat houdt de wandeling verrassend en het uitzicht is fenomenaal. Voor de avond biedt La Roche een heleboel gezellige cafetjes en restaurants met het uitzicht op de uitgestrekte bossen die La Roche omgeven.

Bierbrouwerijen bezoeken

In de Ardennen kom je vele bierbrouwerijen tegen. Deze bierbrouwerijen zijn vaak te bezoeken waarbij je een rondleiding kunt krijgen en uiteraard kunt proeven aan het einde van de rondleiding. Vaak bezitten deze brouwerijen een kleine brasserie waar je onder het genot van net gebrouwen biertje kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Na een bezoekje aan de bierbrouwerijen kun je een wandeling maken door de vele bossen die in de Ardennen te vinden zijn, een kajaktocht maken over de rivier of klimmen en klauteren over de rotsen. Voor ieder wat wils.

Watervallen van Coo bekijken

De watervallen van Coo zijn een van de beroemdste attracties van de Ardennen. De watervallen komen uit in de rivier de Ambleve. Je kunt de watervallen van dichtbij bekijken door over de trap te lopen die er naast gebouwd is. Bij de watervallen van Coo bevindt zich een wildpark waar dat je met een stoeltjeslift over heen kunt en zo de prachtigste dingen kunt zien. Tevens bevindt zich op een steenworp afstand van de watervallen het Plopsa Coo. In dit pretpark speciaal voor kinderen kunnen de kinderen zich naar harte lust vermaken met de verschillende figuren van de televisie.

Plaats een reactie