Budget tips voor een voordelige hotelovernachting in Nederland

Laten we eerlijk zijn. De prijzen van bungalows en hotelkamers kunnen in Nederland erg hoog zijn. Zeker wanneer je in de schoolvakanties een weekendje of weekje weg wil kost het veel geld. Ik heb een aantal tips voor je waardoor je aardig wat geld kunt uitsparen in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam.

Wanneer een nachtje weg boeken?

De eerste tip is natuurlijk bij de meeste mensen wel bekend, maar ik noem hem toch. Wanneer je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties, ga dan buiten die periodes. Tijdens de vakanties zijn de prijzen twee tot drie keer zo hoog. Als je dus geen kids hebt, die vijf jaar of ouder zijn, boek dan een vakantie buiten de vakantie periodes. Maar er zijn uitzonderingen! Deze gelden dan voor ouders die zelfstandig ondernemer zijn. Als beide ouders ondernemer zijn, dan mag je de kinderen 10 dagen buiten de schoolvakanties thuis houden. Er zijn een aantal voorwaarden hiervoor.

Midweek, weekend of week weg boeken?

Het hangt er vanaf waarvoor je kiest. Wanneer je in een hotel gaat, dan zijn deze over het algemeen genomen het goedkoopst in het weekend. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op. Vooral hotels aan de kust of bij attractieparken zijn in het weekend iets duurder. Deze zijn namelijk gericht op de toeristische gast. De meeste andere hotels richten zich toch meer op zakelijke gasten. Wanneer je een bungalow wilt huren, dan zijn die eigenlijk altijd het duurst in de weekenden. Ondanks dat een weekendverblijf maar drie nachten is, en een midweek vier is een midweek veel voordeliger. Als je een week wilt, kun je ook een gok nemen. Je boekt dan bijvoorbeeld een midweek en vaak kun je dan tegen een laag bedrag ter plekke bijbetalen voor een weekend extra. Dit is geen zekerheid, maar ik heb tijdens mijn vakanties dit al een aantal keer meegemaakt.

Vergelijk de hotel-aanbieders

Er zijn tientallen aanbieders van hotels en bungalows. Vrijwel allemaal claimen ze dat ze de voordeligste zijn. Je kunt er maar op één manier achterkomen en dat is vergelijken. Vooral de tarieven van hotelkamers kunnen heel erg verschillen per aanbieder. Bij de bungalows liggen de basisprijzen vrijwel bij allemaal gelijk. Maar de bijkomende kosten variëren wel per aanbieder. Aanbieder A rekent bijvoorbeeld maar 8 euro reserveringskosten en aanbieder B rekent 25 euro. Ook altijd even kijken hoe de prijs is samengesteld. Sommige publiceren de prijs per persoon, terwijl andere weer de prijs per kamer publiceren.

Lastminute of niet?
Dat is en blijft koffiedik kijken. De last minute prijzen zijn afhankelijk van kleine details. Eén van de belangrijkste daarvan is de weersverwachting. Als voorbeeld neem ik de zomer van vorig jaar. Het weer in Nederland was niet best. De mensen die toen nog even last-minute naar Zuid-Europa wilde vliegen betaalde gemiddeld ongeveer tien procent meer dan dat zijn hadden betaald als ze eerder hadden geboekt. En dat werkt hetzelfde bij vakanties in Nederland. Als de weersvoorspellingen gunstig zijn, zijn de last minute prijzen een stuk hoger. Is het slecht weer, dan liggen die prijzen lager. Het is dus een beslissing die men zelf moet nemen.

Plaats een reactie