10 redenen waarom jij alleen op vakantie moet gaan

Twijfel je nog of je het wel moet doen, alleen op vakantie? Of je het wel durft? Of je het wel kan? Ja, je moet het doen, ja je durft het en ja je kan het! Geloof me, als ik het kan, kan jij het ook. En dit zeg ik niet om mijzelf naar beneden te halen maar gewoon omdat iedereen het kan: ook jij! Om je laatste twijfels weg te nemen, hierbij 10 redenen waarom je echt alleen op vakantie moet gaan.

Mijn 10 tips voor een solo-vakantie

  1. Je moet het ooit eens meegemaakt hebben. Het is een ervaring, een levensles. Een herinnering voor altijd, iets wat je nooit meer vergeet. Iets wat je gewoon ooit een keer meegemaakt moet hebben. Misschien vind je het vreselijk, misschien vind je het heerlijk. Je weet het pas als je het ooit eens gedaan hebt. Ik vind het ook wel een ‘bucket-waardig’ puntje; dat alleen op vakantie gaan of een rondreis maken.
  2. Je leert jezelf goed kennen. Hoe reageer je als er iets gebeurt wat niet tof is? Raak je in paniek? Of blijf je juist heel rustig? Omdat je in een vreemde omgeving bent zonder de mensen die je normaal om je heen heeft, moet je het echt alleen oplossen. Dit is het ultieme moment om erachter te komen hoe jij nou echt reageert als het er op aan komt. Hoe ik reageer als er iets onverwachts gebeurt? Lees mijn reisverslag van de 1e avond in Lanzarote. Ik voelde me ’s avonds ook even totaal niet stoer meer..
  3.  Je krijgt er zelfvertrouwen van. Hangt samen met punt 2. Je moet het zelf en alleen doen. Jij beslist wat je al die dagen gaat doen, waarheen, hoe laat en hoe lang. Begrijp je de metro niet? Raap je moed bij elkaar en vraag het aan iemand die op het metro station rond loopt. Ben je verdwaald? Dan voel je je vaak al niet meer op je gemak. Ook in deze situatie moet je een vreemde aanspreken die je kan helpen met de weg te vinden. Maar zie hier echt het voordeel van in. Je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit was gekomen. Zo ben ik ooit met vrienden in kroeg-straat van Barcelona belandt.
  4. Afstand nemen van de ‘troubles’ thuis. Gezeur gehad op je werk, met je vrienden of met je familie? Dit is het ultieme moment om het even totaal los te laten. Vanaf het moment dat je deur uit gaat, laat je het thuis. Weg met de gedachten aan de zogezegde ‘troubles’, vanaf nu ga je non-stop genieten, leuke dingen doen en je niet gek laten maken met gedachtes aan thuis! En weet je wat ook nog een groot voordeel is? Je zult zien dat wanneer je thuis komt, je ineens anders denkt over die ‘troubles’. Je hebt ineens de perfecte oplossing, besluit het te laten rusten of je zit er niet meer zo mee. Echt!
  5. Het is goed voor je sociale vaardigheden. Inchecken, de weg vragen, je eten en drinken bestellen. Ook dat zijn al dingen die wat sociale vaardigheden vragen. Hoe vriendelijker, hoe meer je gedaan krijgt. Wanneer je alleen ergens zit te eten of te drinken zijn er vaak mensen die je aanspreken. De bediening van het restaurant bijvoorbeeld, andere mensen die alleen zijn maar ook mensen die belangstelling hebben in het feit dat je daar alleen zit. Ga in gesprek met deze mensen! Hier komen vaak echt de meest leuke gesprekken uit voort én vraag aan de mensen die wonen in de omgeving van waar jij bent, naar leuke tips. Leuke restaurantjes, leuke straatjes, leuke bezienswaardigheden die niet zo toeristisch zijn. Dat is echt leuk!
  6. Je ontmoet heel makkelijk nieuwe mensen. Zoals ik net al aangaf, ga het gesprek aan met de mensen om je heen. Zo kom je op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen, je hebt aanspraak en kunt wellicht met iemand samen wat gaan doen en wie weet houd je er ook nog een vakantieadresje aan over!
  7. Een heel koffer voor jou alleen! Je hoeft je kofferruimte niet te delen. Wat een genot. Het enige waar je je druk over hoeft te maken is dat je niet over de maximale kilo’s heen komt. Maar hoe je de beschikbare ruimte en kilo’s indeelt, het is jouw feestje! Niemand die zeurt over het feit waarom er nou 10 paar schoenen mee moeten.
  8. Rust. Heel veel rust. Niemand die aan je hoofd zeurt, zeeën van tijd. Je rust er zo lekker van uit om alleen weg te zijn in een andere omgeving. Meer heb ik er niet over te zeggen. Boek bijvoorbeeld eens een lekkere hotelkamer met jacuzzi.
  9. Je hoeft je kamer niet te delen. Je kunt alles neerleggen waar je wil, rommel maken waar je wil, zo vaak opruimen als je wil. Die fles wijn die je bij de plaatselijke supermarkt hebt gehaald, hoef je niet te delen net zoals die overheerlijke chips die je hebt gekocht. Wil je een uur douchen? Het kan! Wil je op tijd naar bed of juist heel laat? Niemand die zegt dat je vanavond beter op tijd naar bed kan gaan of die persé de kroeg in wil wanneer jij dat nou nèt niet wilt. Je hebt alles voor het zeggen!
  10. Doen waar je zin hebt. Dit vond ik toch wel het allergrootste voordeel. Wil ik uitslapen? Dan slaap ik uit. Ga ik vandaag aan het strand liggen? Dan plof ik heerlijk op het strand. Wil ik vandaag iets cultureels doen? Dan doe ik dat toch lekker! Niemand die zeurt dat ie iets anders wil doen of die zeurt datje alwéér naar het strand wil. Echt, het is een luxe. Je kunt 24/7 doen wat JIJ wilt. Slapen, eten, shoppen, cultureel doen, terrasjes pakken of wat dan ook: je kunt zelf beslissen óf je het, wáár je het doen en wannéér je het doet. En dat is zo’n ontzettend lekker gevoel, dat is niet te omschrijven. En lig je op het strand en besluit je na 10 minuten dat je toch liever naar een museum gaat? Nou, dat kan! Je kan alles doen, op het moment dat JIJ het wilt.

Plaats een reactie